Politiet: Svensker fragtede og sprængte bombe i København

En 22-årig svensk statsborger er fremstillet i grundlovsforhør for eksplosion. Han nægter sig skyldig.

Sådan så der ud ved Skattestyrelsen efter eksplosionen. KLIK for flere billeder. Foto: Presse-fotos.dk.
Sådan så der ud ved Skattestyrelsen efter eksplosionen. KLIK for flere billeder. Foto: Presse-fotos.dk.
Udgivet Opdateret

En 22-årig svensk statsborger, som er sigtet for en eksplosion ved Skattestyrelsen i København, er blevet varetægtsfængslet i 27 dage.

Det har Københavns Byret besluttet, efter at han er blevet fremstillet i grundlovsforhør onsdag eftermiddag. Selv nægter han sig skyldig.

Det er politiets overbevisning, at den 22-årige sammen med mindst en anden mand kørte over Øresundsbroen i en hvid Citroën Berlingo 6. august.

Med sig havde de ifølge politiet en bombe, som de placerede og antændte ved Skattestyrelsen på Østerbro i København.

Den 22-årige har været fængslet i Sverige siden 13. august, men er onsdag blevet sendt over Øresund til danske myndigheder.

Ved grundlovsforhøret forklarede han sig i retten, men da dørene til retssalen blev lukket, har offentligheden ikke hørt, hvad der blev sagt.

Ved retsmødets begyndelse bar den 22-årige et håndklæde om hovedet, der skærmede for hans ansigt. Det samme gjorde han, da Tingsretten i Malmø 16. august skulle tage stilling til spørgsmålet om udlevering.

Forklaring skulle holdes hemmelig

Hans forsvarer, Kåre Traberg Smidt, argumenterede for, at den unge mands forklaring skulle holdes hemmelig for offentligheden.

– Nu ved jeg lidt om, hvad det er, han vil forklare. Det er udsigt til, at han og hans familie vil blive udsat for væsentlig chikane, sagde han.

Ud over den 22-årige er også en anden ung svensk statsborger på 23 år sigtet i sagen. Han er fortsat på fri fod og internationalt efterlyst.

Ingen kommentarer

Politiet har tidligere onsdag afvist at kommentere, hvorvidt det har en formodning om, hvor den anden sigtede opholder sig.

Det er fortsat uvist, hvad motivet bag forbrydelsen er. En person kom lettere til skade, da eksplosionen raserede Skattestyrelsens bygning.

21. august anholdt politiet to andre svenskere i sagen. De blev dog løsladt kort efter, da der ikke var grund til at varetægtsfængsle dem.

Hverken politiet eller den svenske kammeranklager Kristina Lindhoff Carleson, der løslod de to, vil uddybe hvorvidt de er sigtet i sagen.

Artiklen fortsætter under videoen

Vicepolitiinspektør Brian Belling har tidligere onsdag afvist at udtale sig om, hvorvidt politiet har en formodning om, hvor den 23-årige opholder sig.

Da der er nedlagt navneforbud i sagen, er det ikke tilladt at komme nærmere ind på, hvem de mistænkte er, eller hvor de bor.

Eksplosionen, som de unge mænd mistænkes for at stå bag, på Østbanegade i København var kraftig og medførte skader på styrelsens facade. En person kom lettere til skade.

Særlig gruppe

Efter eksplosionen nedsatte politiet en særlig gruppe for at klarlægge, hvad der helt præcist skete, og hvem den eller de ansvarlige er.

– Jeg kan sagtens forstå, at der er stor interesse for denne sag. Det er en sag, vi tager meget alvorligt, og som har største fokus hos os, oplyste chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov efter eksplosionen.

Braget

Skattestyrelsens bygning på Østbanegade på Østerbro blev ramt af eksplosion 6. august. Stort set samtlige ruder langs Skattestyrelsens facade er knust efter eksplosionen. En person kom lettere til skade.

10. august blev nærpolitistation på Hermodsgade på Nørrebro  ramt af en eksplosion. Ingen kommer til skade, men bygningen er voldsomt medtaget. Facaden bliver ødelagt og ruder knust.

Eksplosion ved Skattestyrelsen

* 6. august:

Omkring klokken 22.15 hørte adskillige vidner et højt brag i området omkring Skattestyrelsen i København.

Én person blev ramt af fragmenter fra eksplosionen, men de to personer, der befandt sig i bygningen kom ikke til skade.

* 7. august:

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder eksplosionen for en bevidst handling.

* 10. august:

Natten til den 10. august fandt endnu en eksplosion sted ved en lokal politistation på Nørrebro i København.

Ifølge politiet er der indtil videre ikke noget, der tyder på sammenhæng med den type sprængstof, der blev brugt ved Skattestyrelsen.

Efter de to eksplosioner indkalder Mette Frederiksen Regeringens Sikkerhedsudvalg til møde.

* 13. august:

To svenske statsborgere blev sigtet i forbindelse med eksplosionen på Skattestyrelsen.

Den ene, en 22-årig mand, blev pågrebet i Malmø, på baggrund af en arrestordre, som Danmark havde udstedt.

Den anden, en 23-årig, er ikke pågrebet, men er fortsat internationalt efterlyst.

* 14. august:

Mette Frederiksen og Justitsminister Nick Hækkerup (S) holder pressemøde i sagen.

Regeringen vil se på, om politiets værktøjer til at stoppe eksplosioner som den ved Skattestyrelsen, skal forbedres.

Det drejer sig om bedre kontrol af grænsen til Sverige, skærpede straffe samt bedre videoovervågning.

* 16. august:

Tingsretten i Malmø beslutter, at den 22-årige svenske statsborger skal udleveres til Danmark. Ved fristen 23. august har han ikke kæret kendelsen.

Politiet efterlyser vidner, som har set en hvid Citroën Berlingo, som de formodede gerningsmænd skal have anvendt som transportmiddel.

* 21. august:

Svensk politi anholder to nye mænd i sagen om eksplosionen. Det drejer sig om to mænd på 22 og 27 år.

De bliver løsladt to dage senere, da der ifølge den svenske kammeranklager Kristina Lindhoff Carleson ikke er grund til at frihedsberøve dem længere.

Det er uvist, hvorvidt de er sigtede i sagen.

* 28. august:

Den 22-årige svensker bliver udleveret til danske myndigheder og fremstilles i grundlovsforhør. Han sigtes for at have fragtet en bombe fra Sverige til København, som han skal have placeret og antændt foran Skattestyrelsen.

Det fremgår af sigtelsen, at det er politiets formodning, at det skal være sket i samarbejde med mindst én, men muligvis flere ukendte gerningsmænd.

Han bliver varetægtsfængslet i 27 dage.

Kilder: Københavns Byret, DR og Ritzau.

Der har derudover været flere eksplosioner i København i 2019, i både februar, april, maj og juni. Det er uvist, om politiet kobler samme gerningsmand, eller mænd, til flere af disse eksplosioner.

Powered by Labrador CMS