Popcornssag havner hos EU-Kommissionen

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Det er for dårligt, at Dansk Supermarked ikke agerer og fjerner de farlige mikrobølgepopcorn fra hylderne.

Det mener europaparlamentariker for Socialdemokraterne, Christel Schaldemose (S), der har sendt sagen til EU-kommissionen, som nu skal undersøge sagen, og derefter »forhåbentlig« forbyde europæiske butikker at sælge popcorn med sundhedsskadelig emballage.

»Jeg synes godt, at man kan forvente at en stor, toneangivende supermarkedskæde i Danmark tager et ansvar, der også rækker ud over, hvad loven siger her på det her område. Når der kommer nye oplysninger, bør de agere ansvarligt på vegne af deres kunder. Og når de netop ikke gør det, så kan jeg ikke lade være med at tænke, at det kun handler om profit,« siger Christel Schaldemose (S), der nu har sendt sagen videre til EU-Kommisionen.

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at de mikrobølgepopcorn, der kan købes i Dansk Supermarkeds butikskæder, indeholder sundhedsskadelige fluorstoffer, som blandt andet kan være hormonforstyrrende og forårsage spontane aborter.

De sundhedsskadelige stoffer kommer fra emballagen, hvorfra de vandrer over i popcornene. Allerede i maj fjernede Coop sine mikrobølgepopcorn fra supermarkedsgigantens 1.200 butikker, men Dansk Supermarked afviser dog at følge Coops eksempel og henviser til, at myndighederne endnu ikke har forbudt salg af varer, der indeholder den mængde fluor, som popcornposerne gør.

»Dansk Supermarked forholder sig altid til gældende lov og myndighedernes retningslinjer og har en klar forventning om, at myndighederne ændrer grænseværdierne samt forbyder stoffer eller varer, hvis de vurderer, at der er risiko for forbrugernes sikkerhed,« siger kommunikationsdirektør Mads Hvitved Grand til Tænk ifølge tv2.dk.

Men den holdning forstår EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) ikke.

»Jeg kan jo ikke tvinge dem, men jeg synes, det er lidt skræmmende, at Dansk Supermarked ikke tager ansvar for deres kunder. Det er jo dem, der bestemmer, hvad der står på hylderne, og når der kommer nye oplysninger frem, så undrer det mig, at de tænker mere på penge end på kunderne. Men så må vi jo lægge politisk pres på dem,« siger Christel Schaldemose.

»Men det er jo en lang proces, når det handler om lovgivning, og indtil der kommer et klart svar i sagen, så synes jeg, at Dansk Supermarked bør agere anstændigt og tage dem ned fra hylderne og på vegne af kunderne være forsigtige,« siger hun.

Powered by Labrador CMS