Præst skyldig i sex-overgreb mod børn: Stak finger i måsen på 12-årig

Østre Landsret har i dag stadfæstet en dom fra november 2017.

En tidligere præst fra byen Tømmerup, Dan Peschack, er tirsdag blev dømt skyldig i overgreb mod børn. Foto: Claus Bech/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Præsten fra Tømmerup – Dan Peschack – er ifølge retten skyldig i flere og grove seksuelle overgreb mod helt små børn.

Det er tirsdag blev fastslået i Østre Landsret. Her blev dommen nemlig stadfæstet.

I første omgang, i november 2017, blev præsten fra Tømmerup dømt til 10 års fængsel i byretten.

– Retten har lagt vægt på karakteren og grovheden af det meget store antal seksuelle overgreb, sagde retsformand Gry Berdiin dengang.

Den dom ankede Dan Pescack.

Tirsdag blev den altså stadfæstet, og strafudmålingen lød endnu engang på 10 års fængsel.

Landsretten har dog lavet en række justeringer af skyldkendelsen, men i langt de fleste tilfælde er byrettens kendelse blevet stadfæstet.

Rolig præst

Iført en hvid skjorte og en mørk sweater var Dan Peschack helt rolig, mens retten afsagde skyldkendelsen.

Peschacks forsvarer, advokat Ulrik Sjølin, læser op fra en erklæring fra en psykolog, som han har haft mange samtaler med, mens han har siddet fængslet.

I erklæringen beskrives han som reflekterende, og at han har en oprigtig interesse i at arbejde med sig selv og få en forståelse for, hvorfor han har ageret, som han har gjort.

– Jeg vil gerne forstå, hvorfor det skete, også for at undgå, at det sker igen. Jeg har taget imod alt den hjælp, jeg er blevet tilbudt af Kriminalforsorgen, og det vil jeg forsætte med, tilføjer Dan Peschack.

Anklager kræver 12 års fængsel

Anklager Helene Brædder argumenterede i sin strafprocedure for, at den skyldige skulle idømmes en fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Sagen begyndte at rulle i sommeren 2016, da en far kontaktede Midt- og Vestsjællands Politi. Faren fortalte, at hans 12-årige søn var blevet seksuelt misbrugt af den nu 48-årige præst fra Tømmerup ved Kalundborg.

Herefter gik det stærkt, og listen af anklager mod præsten blev bare længere og længere. Forholdene dækker blandt andet seksuelle overgreb mod børn, blufærdighedskrænkelse og besiddelse af børneporno.

Præsten fra Tømmerup forførte konfirmand

Blandt de krænkede er en pige, som blot var 13 år, da overgrebene begyndte. Hun gik til konfirmationsforberedelse hos præsten. På det tidspunkt var præsten 45 år.

Han forførte hende blandt andet med løfter om giftermål og børn. Pigens forældre har fortalt til TV-Kalundborg, at pigen til en vis grad stadig er forblændet af præsten.

Et andet af sagens ofre var kun lige fyldt 12 år, da præsten i juni 2015, da præsten forgreb sig på ham. Drengen blev blandt andet smurt ind i nutella og flødeskum, som præsten slikkede af.

Derudover beretter anklageskriftet om, hvordan præsten blandt andet onanerede ud over drengens hoved og stak fingre op i hans endetarm.

Filmede overgreb

Flere af overgrebene blev filmet eller fotograferet. Det blev overgrebene mod den 13-årige pige i øvrigt også.

Allerede tilbage i 2006 og 2007 havde præsten fotografiapparatet fremme. Dengang var en 15-årig dreng var offer for præsten. Mens drengen sov, stak præsten fingre op i ham. Og det blev filmet.

Billederne blev fundet af politiet den 22. juni 2016, da man ransagede præstegården i Tømmerup.

Og det var ikke den eneste gang, at præsten fra Tømmerup udnyttede et sovende barn. Det er han dømt for at have gjort i to andre tilfælde. Begge var drenge. Den ene var 15, den anden 13 år. Den 15-årige var tilmed påvirket af alkohol.

Har udnyttet tillid

To 14-årige drenge har præsten forulempet via internettet. Den granvoksne præst udgav sig for at være en pige, og under navne som “Sexysascha” og “Smukkelaura” fik han drengene til at sende nøgenbilleder.

Præsten har siddet fængslet siden sommeren 2016. Retten bestemte dengang, at han skulle blive i varetægtsarrest frem til ankesagen.

Powered by Labrador CMS