Puk Damsgård vinder Læsernes bogpris

Foto: Bo Amstrup/Scanpix.
Udgivet Opdateret

En rå Nørrebro-krimi. Apokalyptiske digte. En minimalistisk roman om at fare vild i en skov. Den første nordiske biografi om Astrid Lindgren i 40 år. Det er blot nogle af de ti markante udgivelser fra sidste års bogstrøm, som de seneste uger har kæmpet om læsernes gunst.

Men det blev en journalistisk fortælling fra Syrien, der løb af med Læsernes bogpris, den litteraturpris, Berlingske uddeler sammen med Danmarks Biblioteksforening.

Puk Damsgård, som mange vil kende som DRs korrespondent i Mellemøsten, modtog torsdag aften prisen for »Hvor solen græder« til Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Aarhus.

»Jeg er virkelig overrasket over, at flest har stemt på min bog om Syrien i dét felt af fremragende danske forfattere,« lød den umiddelbare reaktion fra Puk Damsgård, der blev valgt foran Helle Helle, Dy Plambeck, Jens Andersen, Theis Ørntoft, Jesper Stein, Iben Mondrup, Bent Vinn Nielsen, Sarah Engell og Lone Hørslev.

For som hun siger:

»Jeg er jo bare en journalist, der ikke kunne lade være med at skrive om et emne, der rørte mig.«

Men det er nu alt nok. Berlingskes litteraturredaktør, Søren Kassebeer, bemærkede i sin tale til Puk Damsgård, hvor vanskeligt et fag journalistik er, hvis det skal gøres ordentligt.

Og hvor meget vanskeligere det så må være at udøve faget på de vilkår, som Puk Damsgård gør det:

»Det er ærefrygtindgydende,« sagde Søren Kassebeer, der roste »Hvor solen græder« for dens suveræne blanding af coolness og empati, kompetence og nærvær.

»Man bliver klogere på sagen. Krigen i Syrien. For den historie kan du selvfølgelig, og den redegør du for,« sagde Søren Kassebeer.

»Men man bliver også, og nok så vigtigt, klogere på mennesker, der oplever krigen, lider under den. Man får en kærlighedshistorie mellem to mennesker, og her er du helt tæt på. Kvinden i forholdet er din veninde, du kender hende, hun er en privilegeret ung kvinde, der bliver forelsket i en oprører, og hendes liv forandres fuldstændig. Vi læser også om hendes og kærestens dagligdags bekymringer og skænderier, midt i vanviddet, for i krigen er der også en hverdag. Det skildrer du så fornemt.«

I »Hvor solen græder« følger Puk Damsgård storbykvinden Nour, der kaster sig engageret ud i det syriske oprør. Til at begynde med sker det i en frihedsrus, men hurtigt udvikler det sig til et mareridt af vold, rædsler og ødelæggelse.

Det er tolvte år, Læsernes bogpris uddeles, og fjerde gang den går til en ikke-skønlitterær forfatter.

Før hende har journalisterne Peter Øvig Knudsen og Tom Buk-Swienty samt kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregård-Nielsen fået prisen.

»Jeg er først og fremmest fantastisk glad for, at danskerne har taget Syrien til sig. At de har villet læse om en krig, der umiddelbart virker langt væk. Derfor er jeg glad på udlandsjournalistikkens vegne. Det her viser, at der er en interesse i og et ønske om nuancer og dybde i udlandsdækningen. Blandt de mange tilbud på boghandlernes hylder – på fængende romaner, krimier og biografier – kan udlandsjournalistikken faktisk godt være med,« siger Puk Damsgård.

Powered by Labrador CMS