Rigsretssag: Han pressede Inger

Det var den daværende udlændingeordfører for Socialdemokratiet, der blandt andet lagde pres på for at Inger Støjberg skulle træffe beslutningen. Torsdag vidner han i Rigsretten

Det var ikke Inger Støjberg, der stod bag opkaldet med den ulovlige instruks, lød det mandag i rigsretssagen
Det var ikke Inger Støjberg, der stod bag opkaldet med den ulovlige instruks, lød det mandag i rigsretssagen
Udgivet Opdateret

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er torsdag for første gang indkaldt til at afgive forklaring i sagen om adskillelse af asylansøgere, hvor den ene er mindreårig.

Han er indkaldt af forsvaret for Inger Støjberg, der sidder på anklagebænken, for at forsøge at give et indblik i det politiske klima i 2016.

Dengang var ministeren udlændingeordfører for Socialdemokratiet, oppositionens største parti.

Og så var han den første, der kaldte Inger Støjberg, som var udlændinge- og integrationsminister og medlem af Folketinget for Venstre, i samråd, da den første artikel om asylparrene kom frem 25. januar 2016.

Ville kende omfanget

- Det primære er selvfølgelig at udøve den politiske indflydelse, man kan. Når man sidder i oppositionen, har man mulighed for at lægge et pres på ministeren for at få hende til at gøre noget ved tingene, siger Dan Jørgensen i Rigsretten.

Inger Støjbergs forsvarer Nicolai Mallet spørger, om man skal forstå det politiske billede på det tidspunkt på den måde, at det også var vigtigt for Dan Jørgensen at markere "klare holdninger på det her område".

Dan Jørgensen siger, at formålet for ham var at finde ud af, hvor stort et omfang der var tale om, når medier skrev, at mindreårige havde voksne ægtefæller. Så man kunne gøre noget ved det.

Der var et problem

Han siger, at han selvfølgelig kunne have ladet være med at stille op til interview og anerkender, at man lagde et vist pres.

- Men det var jo ikke et pres, vi havde opfundet ud af det blå. Det var ikke drillerier. Det var, fordi der var et problem, der skulle gøres noget ved, siger han.

Spørgsmålet er, om forsvaret lykkes med det, man havde tænkt med torsdagens afhøring.

Inden for lovgivningen

Undervejs griber Rigsrettens formand, højesteretspræsident Thomas Rørdam, ind:

- Hvor er betydningen for den sag, vi skal afgøre, i denne her afhøring?, vil han vide.

Nicolai Mallet svarer, at det handler om det "pres, der bliver sat på ministeren fra politisk hold".

- Måske det kan koncentreres, svarer Thomas Rørdam.

Anklager Anne Birgitte Gammeljord stiller afslutningsvis enkelte spørgsmål til klimaministeren.

Dan Jørgensen fortæller, at han klart forventede, at Inger Støjberg ville løse problemet. Men han havde ikke forestillet sig, at loven skulle brydes.

- Jeg havde det sådan, som jeg også har sagt senere i forløbet: Vi forventede, at hun gjorde noget ved det, men så sandelig inden for lovgivningen, siger Dan Jørgensen.

Powered by Labrador CMS