Rygekampagner slår fejl: De fleste unge ryger

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Trods talrige antirygekampagner og advarsler på cigaretpakker er der de seneste tyve år sket en markant stigning i antallet af unge rygere, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Det skriver Jyllands-Posten.

En undersøgelse blandt 75.000 unge viser, at op imod halvdelen af alle gymnasieelever i dag ryger dagligt eller en gang imellem, helt præcist 46 procent. I 1996 var andelen nede på 38 procent.

Ser man nærmere på undersøgelsen viser den, at andelen af gymnasieelever, der ryger dagligt, er faldet fra 17 til 12 procent i løbet af de 20 år, mens antallet af festrygere er steget voldsomt. Flere end hver tredje gymnasieelev betegner sig selv som lejlighedsvis ryger.

På erhvervsskolerne er problemet endnu større, her ryger 37 procent af eleverne hver dag, mens hver femte er festryger.

Voksnes rygning halveret

De unges rygevaner står i stor kontrast til de voksnes, som næsten er halveret de seneste 20 år.

»Vi har på ingen måde fået bugt med det kæmpeproblem, som rygning er for folkesundheden. I betragtning af hvor hårdt man over de seneste 20 år har arbejdet forebyggende med unge og rygning, kan disse resultater ikke betegnes som en succes. Faktisk tværtimod,« siger Janne Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed, SDU, til Jyllands-Posten.

Hun er glad for at færre ryger dagligt, men understreger samtidig, at det ikke er ufarligt at være festryger. Begynder man at ryge som ung, er risikoen for at blive fast ryger som voksen meget stor, lyder det.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser, at de nye tal er udtryk for en forebyggelsesfiasko.

Powered by Labrador CMS