Så galt kan det gå: Disse ting må du ALDRIG smide i toilettet

I England kunne de se den direkte frastødende konsekvens. Her hjemme risikerer vi det samme.

Udgivet Opdateret

For omtrent to måneder siden dukkede det rystende billede op af en 130 ton tung og 250 meter lang klump, der tilsyneladende havde sat en fuldkommen prop i kloakeringen i storbyen London. Inden da skulle nogle nok have stillet sig spørgsmålet “hvad må jeg smide i toilettet?”

Frastødende så det ud, men årsagen er rent faktisk, at alt for mange mennesker ikke tænker sig om – eller bare er enormt ligeglade – når de skyller ud i lokummet.

Monstret lå under en større vej i Whitechapel i den østlige del af den britiske hovedstad, og klumpen var eftersidende “stenhård”.

– Dette fedtbjerg er blandt de største, vi nogensinde har set. Det er et fuldstændigt monster, og det kræver meget mandskab og mange maskiner at få det fjernet, for det er stenhårdt, sagde Matt Rimmer, chef i Thames Water, der har ansvar for kloaksystemet.

Tests af fedtklumpen, der i øvrigt blev fjernet efter adskillige dages døgnarbejde, viste nemlig tydeligt, at det bestod af andet end bare fedt og olie hældt i håndvaske og afløb.

I galleriet over artiklen kan du se en række ting, du ABSOLUT ikke må smide i dit toilet og skylle ud. Det er ikke for sjov, det er ramme alvor.

Ren slam

Nu skal det jo ikke handle om London det hele, for problematikken, der ledte til den gigantiske fedtklump, er lige så reel her hjemme i Danmark, som den er oversøisk.

Ganske enkelt, fordi mange danskere dagligt befinder sig i de dilemmaer, der i sidste ende er med til at ødelægge vores kloak- og biosystemer. Sine Beuse Fauerby, der er miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, har tidligere over for Ritzau forklaret det så tydeligt, det kan.

– Jeg plejer at sige, at man ikke skal bruge toilettet som skraldespand.

Det, vi kan smide i toilettet, ender på rensningsanlæg, hvor det filtreres flere gange, og noget af det bliver til slam. En stor del af den slam bliver spredt på markerne, og man skal jo ikke putte noget i, som kan forurene den slam, der skal ud på vores landbrugsjord.

Sætter sig fast

Ud over det miljømæssige hensyn, så er der også en teknisk grad, der bør overvejes. For eksempel kan en lang række toiletartikler sætte sig fast i rensningsanlæg, hvorfor de må fjernes manuelt.

Det koster i sidste ende dig selv penge.

Fedt, skidt og møg, der ikke rigtig hører til i hverken afløb eller kloaker, kan jo også – som vi så i London – resultere i, at kloakeringen går fuldstændig i stå – og hvem ved, hvilke konsekvenser det kan få for os, der bare gerne vil nyde lidt fred og ro på kummen.

Så tænk dig godt om og overvejer, hvad du må smide i toilettet.

Powered by Labrador CMS