Sådan er danskerne

Danmarks Statistik har netop offentliggjort “Danmark i tal”. Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Vores børn hedder Emma og William. Vi foretrækker bilen frem for alle andre transportmidler, og vi bliver ældre end nogensinde før

Danmarks Statistik har netop offentliggjort den årlige statistik over danskerne. Det er en slags “snapshot” af Danmark:

Vi er nu 5,7 millioner danskere. Befolknings-tallet har været stigende de seneste år, og der bliver født flere, end der dør.

Vi får ikke flere børn, men vi dør senere – der har været et markant fald i dødeligheden de seneste 20 år. Danske kvinder føder i gennemsnit 1,7 børn – hvilket er mindre end de 2,1 børn, der skal til for at opretholde befolkningens størrelse. Til gengæld oplever vi også en større netto-indvandring: Der er flere indvandrere, end der er udvandrere, så på den måde stiger befolknings-tallet.

Mor holder mest barsel

De nyfødte får lov til at bruge 271 dage med mor og 30 dage med far – i gennemsnit. Og de små poder hedder Emma og William, som toppede navnelisterne det første halvår 2014.

Hver fjerde dansker har i dag rundet 60 år. I 2000 var det kun hver femte og mere end 1000 danskerne har fejret 100 års fødselsdag.

Der er nu over en million folke-pensionister.

Økonomien er i bedring

De økonomiske nøgletal bevæger sig i den rigtige retning. Hvor væksten i BNP før var negativ, er den i 2014 vendt til det positive med en procent af BNP.

Desuden er der færre ledige: Ungdoms-ledigheden er fortsat høj (13 procent), men sammenligner vi os med de øvrige europæiske lande, ser det helt godt ud – både i Grækenland og Spanien er over 50 procent af de unge uden arbejde.

Vi kører langt – og længere på literen

Hver anden dag falder der regn eller sne i Danmark. Måske derfor er bilen danskernes foretrukne transportmiddel. Hele 85 procent af danskernes transport tilbagelægges i bil. Til gengæld er bilerne blevet mere energi-venlige og økonomiske. En bil kører i gennemsnit 5,7 kilometer længere på literen end en bil i 2007. En ny bil kørte i gennemsnit 21,9 kilometer på literen i 2014.

Powered by Labrador CMS