Sådan sparer du på julegaverne

Newspaq
Udgivet Opdateret

Der kan være mange penge at spare på julegaveindkøbene, hvis man tør prutte om prisen.

Det tilbagevendende gaveræs med dyre gaver og meterlange kvitteringer behøver ikke at resultere i en udtømt bankkonto.

Ifølge Keld Jensen, der er tidligere formand for Center of Negotiation på CBS, er der mange penge at spare på julegaverne, hvis man går forhandlerne lidt på klingen.

– Virkeligheden er, at danskerne bliver ramt unødvendigt hårdt på pengepungen, og at en familie kan spare 25 procent på køb af forbrugsgoder, hvis de i højere grad er villige til at forhandle om prisen, vurderer han.

Grunden til den manglende besparelse er ifølge Keld Jensen, at vi dels ikke tror, at man kan forhandle om prisen, når produktet er prissat i forvejen, og dels fordi vi finder det pinligt.

Forbrugsantropolog Jeppe Trolle Linnet understreger, at det er det fastsatte danske samfund, der sætter en stopper for lysten til at prutte om prisen.

– Vi er vant til et velordnet samfund, hvor rettighederne er ens for alle. Lige meget om man taler om love eller prisen på en kaffemaskine. Derfor forestiller vi os ikke, at vi kan få færre eller flere rettigheder ved at optræde anderledes, siger han til Newspaq.

Samtidig fortæller han også, at de danske forbrugere ikke kender virkeligheden ude hos forhandlerne, der selv forhandler med leverandørerne om priserne. Og at forhandlerne selv er gode til at lukke forsøg på at prutte om prisen ned.

– Mange af sælgerne er gode til at lukke ned for forhandlinger ved kategorisk at nægte, at det er muligt at prutte om prisen. Det tror de fleste danskere på, så man skal hænge ved, hvis man vil give det et forsøg, siger Jeppe Trolle Linnet.

Han tror ikke, at den gennemsnitlige dansker vil opleve at få det store afslag i prisen på de enkelte julegaveindkøb. Til gengæld er der noget at vinde, hvis man i stedet går efter at få noget ekstra med i købet.

– De fleste slipper nok lettere af sted med at få noget ekstraudstyr med i handlen. Så hvis man er klar til at prutte om prisen, og man har researchet hjemmefra, kan det godt lade sig gøre, lyder det fra forbrugsantropologen.

For danskerne er generelt ikke dårlige til at forhandle om prisen. Når det kommer til at prutte om priserne i udlandet, er vi ikke blege for at skrue på prisen og leve os ind i en anden kultur.

– For mange er det at prutte om prisen en eksotisk ting, der sker på markeder i udlandet. Det er noget, vi først tillader os selv, når vi er ude over de danske grænser, fortæller Jeppe Trolle Linnet.

Ifølge Jeppe Trolle Linnet er det især souvenirs og tæpper, som danskerne er villige til at prutte om prisen på.

Newspaq

Powered by Labrador CMS