Sådan undgår du skattesmæk

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Ændringer i din privatøkonomi kan koste dyrt på årsopgørelsen, hvis du ikke justerer dine oplysninger hos Skat. Få overblikket her.

Hvis du omlægger dit boliglån, får lønforhøjelse på jobbet eller bliver skilt fra ægtefællen, kan det ende med et sviende skattesmæk til næste år.

På årsopgørelsen i marts blev 950.000 skatteborgere mødt med et rødt tal fra deres årsopgørelse fra 2014, viser helt nye tal fra Skat.

Og ofte drejer det sig om restskat, der skyldes de senere års faldende renter, som danskerne glemmer at regulere i forskudsopgørelsen, fortæller kontorchef Jørgen Wissing Jensen.

– Det er typisk på boliglån, at vi ser de større restskatter, fordi man er gået fra en obligationsserie med en forholdsvis høj rentesats til en, der nu er nede på to-tre procent. Det betyder altså rigtig meget, at man får lagt det om, siger han.

Skattesmæk kan blive stort

Og skattesmækket kan blive forholdsvis stort, viser en beregning foretaget af privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Et realkreditlån på 1,5 millioner kroner med en rente på fire procent, der i begyndelsen af 2015 er blevet konverteret til et lån på to procent, giver en rentebesparelse på 29.000 kroner i år, hvis ikke ændringen er påført forskudsopgørelsen.

Dermed står boligejeren til et skattesmæk på 8.700 kroner til marts 2016, hvis den øvrige forskudsopgørelse ellers er korrekt.

Las Olsen påpeger desuden, at ændrede livssituationer som eksempelvis en skilsmisse ofte kræver en ændring af skatteoplysningerne. Hvis den tidligere ægtefælle flytter fra den fælles bolig, risikerer man at sidde tilbage og skulle betale hele ejendomsværdiskatten.

– Men ændringer af forskudsopgørelsen er også aktuelle i andre sammenhænge. For eksempel for skatteborgere med aktieindkomst, der udnytter ægtefællens bundfradrag. Eller hvis man har en ægtefælle, som slet ikke har en indkomst. Der bruger man også bundfradraget, siger han.

Ændringer i løn kan også give skattesmæk

Ændringer i lønnen er også en af de poster i forskudsopgørelsen, der risikerer at ende med en restskat. Særligt hvis indtægterne overstiger 499.130 kroner før arbejdsmarkedsbidraget er trukket, fortæller kontorchef Jørgen Wissing Jensen.

– Hvis man er steget i løn, f.eks. 50.000 kroner om året, så er det vigtigt at få det justeret, især hvis man passerer grænsen for topskat. Og der er ingen automatik i forhold til, at arbejdsgiverne i disse tilfælde holder mere skat tilbage. Derfor er det altid en god ide at opdatere sin forskudsregistrering selv, siger han.

Er man en af de skatteborgere, der har taget springet fra uddannelse eller ledighed til arbejde, så er det typisk også med en stor ændring af privatøkonomien til følge, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Der er ingen “fidus” i at betale hverken for meget eller for lidt i skat, fastslår hun:

– Fidusen er at betale nogenlunde det, man skal, selvom det er svært at ramme helt plet. Det med pludselig ikke at have råd til at tage på sommerferie, fordi man får en ordentlig restskat, det er altså ærgerligt. Jeg synes, man skylder sig selv at bruge den smule tid, det tager at justere forskudsopgørelsen, siger hun.

I disse situationer bør du ændre din forskudsopgørelse:

Mere eller mindre i lønPension og efterlønSU og skatKørselsfradrag (befordringsfradrag) Fradrag for renteudgifterSalg af boligKøb af bolig Start af egen virksomhedSkilsmisse og skatFradrag for fagforening, A-kasse, efterløn og fleksydelse

Kilde: Skat.dk

Newspaq

Powered by Labrador CMS