Sådan virker en respirator

Respiratorer er uundværlige i behandlingen af corona-patienter. Men hvordan virker de egentlig?

Udgivet Opdateret

Når de danske sundhedsmyndigheder dagligt opdaterer tallene for, hvor mange coronapatienter, der er i Danmark, er et af nøgletallene, hvor mange, der er lagt i respirator.

Torsdag den 26. marts var det tal 78.

Et helt centralt spørgsmål for sundhedsmyndighederne er ligeledes, om man har respiratorer nok til at håndtere patienterne.

I Danmark vurderer man, at vi har nok. Det er vigtigt. Den seneste vurdering lyder på, at man på epidemiens højeste i Danmark vil have brug for 827 respiratorer på samme tid. Sundhedsstyrelsen oplyser, at man har en kapacitet på 1260 af slagsen.

Det har blandt andre Ingeniøren tidligere skrevet.

Hvad er en respirator?

Den korte forklaring er, at det er en maskine, der bruges til at hjælpe patienter med alvorlige sygdomme, der rammer luftvejene. Eksempelvis lungebetændelse – eller coronavirus.

Det skriver The Guardian.

Før en patient lægges i respirator foretages en intubation. Her indføres et rør, typisk i patientens luftrør, der skal sørge for at patienten har en fri luftvej.

Røret sættes til respiratoren, der derfra kan puste luft og ilt direkte direkte ned til lungerne. Herfra kan iltniveauet også styres.

Typisk bruges en respirator også under operationer, hvor patienter er bedøvede, samt i en række intensivfunktioner.

Hvem kommer i respirator?

Ifølge professor David Stury, der er leder på University of Melbourne’s Centre for Integrated Critical Care – og i øvrigt anæstesilæge på Austin Hospital i Melbourne, er der flere ting, man holder øje med, inden en patient placeres i respirator.

Det er tegn på akut lungesvigt:

– De trækker vejret hurtigere, ser panikslagne ud. CO2-niveauet i deres blod går op, og de kan blive bedøvede og forvirrede, siger han til The Guardian.

Normalt trækker man vejret omkring 15 gange i minuttet. Det kan være op mod dobbelte, hvis man har brug for en respirator.

Inden man lægger en patient i respirator vil man dog typisk forsøge med eksempelvis iltmasker. Det blandt andet for at undgå smitterisiko for personalet.

En patient kan ligge i respirator i flere uger.

Powered by Labrador CMS