Se billederne: Fisker fangede en krabat af en bombe

Foto: Beredskabsstyrelsen Bornholm.
Udgivet Opdateret

En bornholmsk fisker fik sig en forskrækkelse, da han fredag eftermiddag fik en ubehagelig overraskelse i nettet. Sammen med torskene havde hans net fanget en kæmpe bombe fyldt med sennepsgas op af havet, skriver bt.dk.

»Jeg lå bare og trawlede, som jeg altid har gjort. Og så lige pludselig dukker der sådan en bombe op fra mudderet. Man bliver lidt foruroliget, når man først opdager, hvad det er,« siger fiskeren Claus Stenmann Hansen, der blev beordret til Tejn Havn på Bornholm, så myndighederne kunne undersøge bomben.

»De siger godt nok, at de ikke kan sprænge i luften, men man ved jo aldrig med en bombe,« fortsætter han.

Claus Stenmann Hansen har fisket fra Bornholm siden 1987, men det er første gang, han hiver en bombe op af vandet. I 1990erne var det ellers ikke noget særsyn, at fiskekutterne fik eksplosive fangster med hjem. Helt op mod 100 gange om året fik de den slags skrammel op med fiskene. Østersøen og Kattegat er nemlig fyldt med kemiske våben, som de krigsførende nationer dumpede i havet efter 2. Verdenskrig.

Den 47-årige fisker troede i første omgang, at han havde fået en træstamme op af havet, men da han fik set nærmere på den, viste den sig at være en gammel bombe på omkring 100 kg. Bomben har ligget i havet siden anden verdenskrig, så skallen var begyndt at smuldre.

»Jeg ville ikke have den ombord, så jeg forsøgte at lade den blive i nettet og slæbe den med ind til havnen. Men den smuttede på vej hjem,« fortæller Claus Stenmann Hansen.

Smulderet fra bomben var blandet sammen med dagens fangst – 50 kasser fyldt med torsk. Og da Beredskabsstyrelsen på Bornholm fredag aften fandt ud af, at der var tale om den livsfarlige sennepsgas, måtte alle fiskene sejles ud på havet igen. Og dumpes.

»Torskene har en værdi på 9.500, så det er en hel dags arbejde, der er spildt,« fortæller Claus Stenmann Hansen.

Det er kun omkring to uger siden, at en af Claus Stenmann Hansens kolleger fik en lignende fangst i nettet. I slutningen af januar fik en bornholmsk fiskekutter fra Rønne en sennepsgas-granat i garnet. Den blev sejlet til Nexø Havn, hvor minører fra Forsvaret fik uskadeliggjort den farlige gas-granat.

Den livsfarlige sennepsgas blev brugt i stor stil i de to verdenskrige. Gassen giver voldsomme forbrændinger, når det kommer i berøring med hud, og det er i stand til trænge gennem almindeligt tøj uden problemer. På længere sigt kan gassen også give kræft.

Se billederne øverst i artiklen…

Powered by Labrador CMS