Seks ting du ikke vidste, du kunne grille

Savner du inspiration til nye grillretter her til sommer?

Er du træt af at grille hakkebøffer og pølser? Så klik igennem galleriet og få inspiration til nye grillretter.
Er du træt af at grille hakkebøffer og pølser? Så klik igennem galleriet og få inspiration til nye grillretter.
Udgivet Opdateret

At smide pølser på grillen er næsten lige så dansk som et Dannebrog, der vejrer eller en kold fra kassen i kolonihaven. Men det kan hurtigt blive trivielt. Heldigvis kan man finde massere af inspiration til grillen.

Hvis du allerede mestrer pølser, kyllingebryst og majskolber til perfektion, kan du med fordel udfordre dig selv med alternative grillretter. Så her kommer en række nye udfordringer til dig, hvis du kan lide at grille

Retten inden desserten

Det lyder helt hen i vejret, men jordbær er en af de ting, du kan eksperimentere med på grillen

– Jordbær er en lidt mærkelig ting at grille, men jordbær får faktisk en dejlig smag af at få lidt varme, siger Kim Schulz, der har været på det danske grill-landshold og driver bloggen grillkokkerier.dk.

Du kan putte jordbærrene i en foliebakke eller lægge dem direkte på risten, men de skal ikke ligge for længe, for jordbær bliver hurtig smattede, når de bliver varme. Kim Schulz serverer grillede jordbær med sort peber og balsamico som en mellemret før desserten.

– Det lyder mærkeligt, men jordbærrene, det sursøde fra balsamicoen og peberet, der giver et spark, det er en forbløffende god blanding, siger han.

Læg hjertet på grillen

Men det er ikke det eneste, du kan prøve, hvis du leder efter inspiration til grillen. Christine Bille Nielsen, der er kok og madskribent, er glad for at grille indmad. Det kan være lever, hjerte og nyre fra for eksempel fjerkræ, lam eller kalv.

– Indmad smager meget i sig selv, så grillsmagen tager ikke over, som det kan ske ved mere sarte ting som kylling, siger hun og tilføjer.

– Indmad bliver bedst, hvis det får høj varme i kort tid, så det stadig er rødt indeni, siger Christine Bille Nielsen og pointerer, at indmad samtidig er billig mad.

Ryg din pasta

Alt der kan laves i en ovn eller på et komfur, kan laves på grillen, siger Kim Schulz, så du kan også sagtens flytte din lasagne eller en sammenkogt ret fra køkkenet ud på terrassen.

Sæt gryden eller lasagnefadet på grillen, giv retten indirekte varme, og så kan du med fordel give kødretterne lidt røg, forslår Kim Schulz.

– Man kan købe røgflis i supermarkeder eller byggemarkeder, som man kan lægge på kullene eller i en foliebakke. Så ulmer det og giver smag, siger han.

En af Kim Schulz’ personlige favoritter er æbletræ, som giver en sød røgsmag. Kirsebærtræ giver en fin gylden farve til grillretterne og bliver især brugt til fisk.

– Hvis man beskærer æbletræet hjemme i haven, kan man sagtens tage et par af de finere grene, lægge dem til tørre og skære nogle klodser af dem, siger han.

Lav drinks på grillen

Du bad om inspiration til grillen, så her kommer endnu et vildt forslag. Cocktails lyder ikke som noget, man umiddelbart kan grille – men du kan sagtens grille ingredienserne til din drink.

Skær for eksempel et kryds i en håndfuld tomater og læg dem på grillen i en foliebakke. Giv dem godt med røg.

– Når du tager tomaterne af grillen, smider du dem i en frysepose og lukker tæt. Dampen gør, at skindet bliver løst, så du kan nulre det af, siger Kim Schulz.

Herefter blender du de skindløse tomater til en juice, som du kan bruge i din Bloody Mary.

Den professionelle udfordring

Det kan også være en god idé at tilsætte røg, hvis du smider upillede rejer på grillen.

– Læg dem i en foliebakke og giv dem indirekte varme, indtil de er varmet igennem og har fået røgsmag, siger Kim Schulz.

Christine Bille Nielsen foreslår at smide store muslinger direkte på risten til sidst i måltidet i stedet for pølser.

Hvis du for alvor savner grilludfordringer eller ikke har fået nok inspiration til grillen indtil videre, kan du give dig i kast med den amerikanske okseudskæring kaldet brisket, som nogenlunde svarer til det, vi i Danmark kender som oksespidsbryst.

En brisket skal have mellem 10 og 15 timer ved lave temperaturer på grillen, og det er en fast udfordring for kokkene, der deltager i danmarksmesterskaberne i grill, som Kim Schulz er med til at afholde.

– Bliver det godt, bliver det vanvittig godt, og bliver det ikke godt, bliver det ligesom sålelæder, siger han.

Powered by Labrador CMS