Sender advarsel efter alvorlige ulykker

I lyset af en badesæson med flere alvorlige hændelser opfordrer TrygFonden til, at man øver livredning med sine børn gennem leg og læring

Udgivet Opdateret

Sommeren har budt på farligere badeforhold end normalt, og det har betydet en badesæson med flere alvorlige hændelser og fatale drukneulykker.

Og derfor er det endnu mere vigtigt, at man lærer at svømme og begå sig i vandet.

Trygge i vand

Sådan lyder det fra TrygFondens kystlivreddere, der opfordrer til, at man taler med sine børn om livredning - og også meget gerne prøver det af - under kontrollerede forhold, naturligvis.

- Overordnet set handler det om at gøre børnene trygge ved vand. Fra en tidlig alder skal de lære, hvordan overgangen fra land til vand påvirker dem, fortæller Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

På verdensplan står drukning for omkring syv procent af alle ulykkesrelaterede dødsfald. Dermed er drukning den tredjehyppigste årsag til ulykker med dødeligt udfald. (Arkivfoto).
På verdensplan står drukning for omkring syv procent af alle ulykkesrelaterede dødsfald. Dermed er drukning den tredjehyppigste årsag til ulykker med dødeligt udfald. (Arkivfoto).

Panikken slår ihjel

- Det er vigtigt i forhold til at bevare roen og dermed kunne tænke rationelt og ikke gå i panik.

Kystlivredningschefen peger på, at jo før børnene lærer det, jo bedre er det. Det er nemlig panikken, der ofte slår ihjel, fordi man handler irrationelt, når panikken griber ind.

Derudover er det også en god idé at træne børnene i, hvad det vil sige at blive desorienteret under vand, påpeger Anders Myrhøj.

Det er nemlig meget nemt at blive panisk, hvis du føler, at du ikke kan finde ud af, hvad der er op eller ned under vandet.

Ifølge TrygFonden estimeres det, at der på verdensplan er druknet 2,5 millioner personer de sidste ti år. (Arkivfoto).
Ifølge TrygFonden estimeres det, at der på verdensplan er druknet 2,5 millioner personer de sidste ti år. (Arkivfoto).

Ikke bliver paniske

- Her skal man arbejde hen imod, at børnene finder ud af, at de har masser af luft med sig under vand, og at de ikke behøver at blive paniske.

- Man kan for eksempel kaste barnet op i luften, så det lander i vandet. Her får de en snert af det at være ude af kontrol, og så skal de finde ud af, hvordan de håndterer det, siger han.

Anders Myrhøj foreslår også en øvelse, hvor du får børnene til at dykke i ottetaller mellem dine ben. Du kan også få dem til at hente en genstand på bunden, hvor du står.

Opfordringen fra TrygFonden kommer i forbindelse med FN's 'World Drowning Day' - eller Drukneforebyggelsesdag, som det hedder i Danmark - tirsdag den 25. juli, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring drukneulykker generelt. (Arkivfoto).
Opfordringen fra TrygFonden kommer i forbindelse med FN's "World Drowning Day" - eller Drukneforebyggelsesdag, som det hedder i Danmark - tirsdag den 25. juli, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring drukneulykker generelt. (Arkivfoto).

Har udviklet øvelser

TrygFonden har - ud over de førnævnte øvelser - udviklet en række vandøvelser, som man kan lege og have det sjovt med sammen med sine børn, fra de er cirka tre år, mens man styrker deres svømme- og vandfærdigheder.

Øvelserne kan du finde på hjemmesiden respektforvand.dk og handler både om at vænne sig til at være i vandet og decideret at redde sig selv.

Her kan du blandt andet blive klogere på øvelser som "vandhelten", "træd vande", "kagerullen" og "vandraketten".

Gentagelser i barnets tempo

- Det handler om gentagelser, gentagelser og gentagelser. Start forsigtigt, og vær tæt på som forældre, og tag det i barnets tempo.

Du kan desuden også komme fordi TrygFondens livreddertårne og tale med livredderne om, hvordan man kan lege og træne livredning med sine børn.

- Livredderne har et aktivitetshæfte til børn, hvor der er forslag til øvelser, som kan bruges både ved stranden og i svømmehallen, siger Anders Myrhøj.

Livreddere: Her er sommerens mest udbredte badefejl

Den 18. juli udgav Newsbreak.dk denne artikel, hvor Anders Myrhøj kom med en række advarsler til badegæsterne på de danske strande, her blev forældre med hovedet begravet i mobiltelefonen også nævnt som et stort problem:

Denne sommer har været usædvanligt solrig, og derfor er antallet af strandgæster langs landets kyster også boomet.

Og alene i de første to uger, hvor landets kystlivreddere har været på arbejde, har de haft lige så mange livredningsaktioner, som de havde hele sidste sæson.

Det fortæller Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Han fortæller her om de hyppigste fejlkilder, og hvordan du selv kan undgå dem.

1) Snydt af fralandsvind

Noget af det, der ofte går galt – eller er ved at gå galt – er, når folk bliver snydt af fralandsvind, fortæller Anders Myrhøj. Her har livredderne allerede flere gange i år måttet gribe surfbrættet og kaste sig i bølgerne.

– Og det er især de her fralandshændelser med surfere og folk på luftmadrasser, siger han.

Et af baderådene lyder ellers, at man skal læse vinden og vandet. Men nogle bliver simpelthen snydt af, at stranden ser indbydende og vindstille ud, forklarer han.

– Og så lægger man sig ud på en luftmadras, hvor der egentlig er læ, men så kommer du blot fem-ti meter længere ud, hvor du ikke er i læ – og så tager vinden fat i dig, siger Anders Myrhøj.

Derfor lyder rådet, at du skal orientere dig om vinden, før du hopper i bølgen. For selve stranden kan godt ligge i læ af skoven eller klitterne, mens det kan blæse ude på havet.

Og hvis der er fralandsvind, så lad badedyr og luftmadrasser blive på land, siger livredderchefen.

2) Børn, der bliver væk fra forældrene

En anden hyppig problematik er forældre, som mister børn af syne, forklarer Anders Myrhøj.

Enten fordi der simpelthen er flere folk på stranden i år. Eller også fordi forældrene ikke holder godt nok øje.

– Vi har mange eftersøgninger af børn, som er blevet væk på stranden. Og der har også været hændelser med børn, som ikke har haft opmærksomme voksne eller søskende med sig i vandet, hvor det så også er blevet til farlige hændelser, siger han.

Livredderchefen henviser derfor til baderådet om, at forældre aldrig bør slippe deres børn af syne. Det er nemlig mere relevant end nogensinde før.

– Vores baderåd med aldrig at slippe børnene af syne har næsten fået ny relevans med smartphonens popularitet. For når vi finder de voksne til de bortløbne børn, så sidder folk ofte og kigger i deres telefon, siger han.

Så pas på med at fortabe dig i mobiltelefonen eller en samtale, mens ungerne bader. Og hvis du går hen til kiosken eller bilen for at hente noget, så tag børnene med.

– For der skal ikke ret meget uopmærksomhed til, så kan barnet komme ned og få slugt en masse vand, siger Anders Myrhøj.

3) Badning tæt på høfder og moler

En anden udbredt problematik er badning tæt på moler, høfder og havneområder.

Og alene ved den nordsjællandske kyst har man i år set flere episoder, hvor folk kom i knibe ved molerne på grund af pålandsvind. Et af uheldene med dødelig udgang.

– Der opstår nemlig ofte udadgående strømme, når der er pålandsvind og bølger. Og det skaber den samme problematik, man kender fra revlehuller, siger Anders Myrhøj.

I pålandsvind bliver vandet nemlig presset mod molen med så stor kraft, at vandet har svært ved at trække sig tilbage. Og når vandet finder en vej ud, er strømmen typisk meget kraftig og kan trække en svømmer langt til havs.

Derfor anbefaler kystlivredderne, at man undlader at bade i nærheden af moler, høfder og havneområder. Særligt i pålandsvind.

– For der er både det faremoment, at man

Powered by Labrador CMS