SF: Diskriminerende boligforeninger skal straffes hårdere

Der skal 27 procent flere ansøgninger til, før Muhammed eller Aisha får en bolig. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Det kræver en målrettet ministerindsats at få ændret den diskriminerende holdning, der er flere steder på boligmarkedet.

Sådan siger SFs ligestillingsordfører, Özlem Cekic (SF), efter Ankestyrelsens nye rapport, »Omfanget af forskelsbehandling af nydanskere«, konkluderer, at nydanskere og personer med et anderledes navn fravælges på lejeboligmarkedet i forhold til de danske navne. Helt konkret skal man sende 27 procent flere ansøgninger, før man finder sin næste lejebolig, hvis navnet er Mohammed eller Aisha, skriver Metroxpress.

»Det er ekstremt trist, at ens navn afgør, hvilke muligheder man har i Danmark. Sådan burde det jo ikke være,« siger Özlem Cekic til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Jeg tror helt grundlæggende, at hvis man skal ligestille folk, og hvis hudfarve og navn ikke skal sætte begrænsninger, er man nødt til at anerkende, at dette problem ikke bare forsvinder natten over. Det er nødvendigt med en gennemgribende holdningsændring. Derfor er det helt afgørende, at boligministeren og ligestillingsministeren sætter sig sammen med boligforeningerne for at få løst dette problem endeligt,« siger Özlem Cekic, der også foreslår, at man kigger på, om bødetaksterne er høje nok til boligforeningerne, som diskriminerer på baggrund af navn.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) er enig i, at problemet er trist og kræver handling. Til Metroxpress siger han, at flere kampagner er vejen frem.

Özlem Cekic mener dog, man er nødt til at målrette indsatsen bedre.

»Jeg tror ikke, kampagner har den store effekt, hvis grundholdningen er, at hvis man har et fremmedklingende navn, så er man en dårligere lejer. Derfor er det vigtig at komme i dialog med boligforeningerne og samtidig kigge på bødestraffene,« siger Özlem Cekic, der mener, diskriminationen er ødelæggende for både nydanskerne og samfundet:

»Man skal hverken rykkes frem eller tilbage i køen, fordi man er udlænding. Men det et stort skridt tilbage i ligestillingen, hvis man hele tiden føler, man skal præstere langt bedre end alle andre for at få de samme muligheder. Det er ikke godt for sammenhængskraften i et samfund, for alle borgere skal føle sig som en del af vores demokratiske fællesskab i Danmark.«

Powered by Labrador CMS