Sigtet sygeplejerske: Dødsfald skyldes misforståelse

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

En misforståelse er ifølge en sygeplejerske skyld i, at hun for to år siden ved en fejl kom til at give noget smertestillende medicin direkte i en ældre patients blodåre i stedet for lokalt gennem et kateter, så patienten efterfølgende døde af en forgiftning på Bispebjerg Hospital i København.

Det fortæller den 49-årige sygeplejerske i Retten på Frederiksberg onsdag, hvor hun sidder tiltalt for uagtsomt manddrab og grov forsømmelse af sit virke, skriver BT.

Sygeplejersken forklarer, hvad der gik galt den juliaften for to år siden, hvor hun skulle tilse den 76-årige kvinde, der lå indlagt med en brækket hofte og ventede på at blive opereret:

»På det tidspunkt troede jeg, at jeg gjorde det rigtige,« siger sygeplejersken, der har arbejdet som sygeplejerske i seks år.

Den medicintype og den måde, sygeplejersken skulle give medicinen på, var ikke noget, hun havde arbejdet med før.

Hun læste derfor om det på nettet og tolkede situationen som om, at medicinen kunne gives intravenøst gennem et drop – i stedet for lokalt gennem et epidural kateter i den ældre kvindes rygmarv.

»Hvis jeg havde været i tvivl om, hvad jeg skulle gøre, havde jeg spurgt kolleger til råds. Men det gjorde jeg ikke, fordi jeg var sikker på det,« forklarer sygeplejersken i retten.

Sygeplejersken skulle dog have spurgt en læge til råds, før hun ændrede måden at give medicinen på, forklarer lægen, som tog imod den ældre kvinde, da hun blev indlagt på Bispebjerg Hospital to dage forinden og ordinerede medicinen.

»Kan medicinen gives som drop?,« spørger anklager Bettina Wøldike lægen i retten.

»Nej, ikke som den var ordineret. Den var ordineret til at blive givet i et kateter i en lokal blokade,« svarer lægen.

»Kan sygeplejersken vælge at give den ved et drop i stedet?«

»Nej. Så skulle hun i hvert fald have kontaktet en læge først og spurgt om lov. Når vi har ordineret det på en bestemt måde, så skal det gives på den måde,« svarer lægen.

Sygeplejersken har tidligere i retten forklaret, at hun fejltolkede det, da hun blandt andet så, at der ikke var lagt et kateter i den ældre kvindes ryg, men i stedet var et drop i hendes hånd.

Sygeplejersken gav derfor den ældre kvinde medicinen i et drop med 1 mm per minut over 20 minutter.

Det gjorde hun af den grund, at hun mente, at medicinen ville fungere på den korrekte måde, hvis den blev givet sådan. I stedet skulle hun have givet medicinen som en såkaldt »bolus«, hvor patienten ville have fået medicinen ved en indsprøjtning.

Det forklarer overlægen på hospitalet i retten.

Idet sygeplejersken valgte at give medicinen i et drop, blev metoden til en »infusion« i stedet for en »bolus«, som der stod skrevet, at medicinen skulle gives som.

»Et drop er en infusion. Så når man giver det ved et drop, er det ikke en bolus. En bolus er en indsprøjtning,« forklarer overlægen.

Sygeplejerskens fejl endte ifølge tiltalen med at koste den ældre kvinde livet 25. juli 2013.

Selv nægter kvinden sig skyldig i anklagerne om uagtsomt manddrab og grov forsømmelse.

Anklagemyndigheden vil have sygeplejersken idømt frihedsstraf og bødestraf. Der falder dom i sagen i næste uge.

Powered by Labrador CMS