Stor udrykning til kemikalieudslip: Sådan går det på stedet

120 liter farlig væske.

Udgivet Opdateret

Enheder fra Beredskab Østs stationer i Ballerup, Gladsaxe og Lyngby er torsdag eftermiddag til stede ved virksomheden Haldor Topsøe i Lyngby nord for København. Det skyldes et stort kemikalieudslip, oplyser beredskabet på Twitter.

Der er tale om et udslip inde i selve bygningen, og derfor er fareområdet defineret som værende inde i selve bygningen, skriver beredskabet.

Nordsjællands Politi er også på stedet, og her fra berettes det, at der er spildt 120 liter eksplosiv og ætsende væske inde i selve bygningen. Tallet nedjusteres dog senere til mellem 50 og 100 liter.

“Formentlig spildt i forbindelse med håndtering af tønde. Intet yderligere”, skriver politikredsen på sin Twitter-profil.

Beredskabet modtog første melding klokken 14.56. Haldor Topsøe ligger på Nymøllevej og er en verdenskendt virksomhed, der producerer såkaldt heterogen katalyse. Det vurderes, at omkring 50 procent af verdens kunstgødning fremstilles ved hjælp af teknologi fra virksomheden.

God håndtering

Rasmus Storgaard, beredskabschef i Beredskab Øst, er på stedet. Han fortæller, at Haldor Topsøe har håndteret hændelsen godt.

– Der er ikke nogen, der er kommet til skade. Haldor Topsøe har på glimrende vis evakueret området inden vores ankomst, og de har været behjælpelige med at skaffe viden om stoffet. Så hændelsen er forholdsvis udramatisk på nuværende tidspunkt, siger han til Ritzau.

Der har været 25 mand fra beredskabet til at rydde op, men torsdag kort før klokken 16 er beredskabet begyndt at sende de første medarbejdere hjem igen, da spildet er under kontrol.

– Væsken er spildt inde i en bygning, og derfor er fareområdet kun i selve bygningen. Vi har lokaliseret spildet og inddæmmet det. Vi er nu i gang med at indsætte såkaldte kemikaliedykkere i særligt beskyttelsesudstyr, som skal opsamle og fjerne væsken, siger Rasmus Storgaard.

Kort før klokken 16 forventer beredskabschefen, at det vil tage “nogle timer”, før der er ryddet helt op efter spildet.

Ifølge Svend Ravn, der håndterer presse hos Haldor Topsøe, er ulykken sket i en forskningsenhed i virksomheden. Spildet skete formentlig, da en pumpe gik i stykker, forklarer han.

– Man har pumpet fra en beholder til en anden, og så er pumpen gået i stykker, siger han.

Powered by Labrador CMS