Støtte til forskning uden brug af forsøgsdyr

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Man skal kun bruge forsøgsdyr, når det er absolut nødvendigt.

Det er tankegangen bag et nyt projekt fra Fødevareministeriet, der vil nedbringe brugen af blandt andet geder og kaniner i videnskabelige undersøgelser og påføre dem færre lidelser, når de er med i forsøg.

Ministeriet tildeler 1,3 millioner kroner i støttemidler til tre projekter, der forsker i alternativer til forsøgsdyr.

»Støtten er den del af en større indsats, som handler om at raffinere måden, vi bruger dyreforsøg på. Den går ud på, at vi, inden for de områder hvor vi kan finde alternativer til dyreforsøg, gør det,« siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Det ene projekt vil lade kunstig hud gøre det ud for dyrehuder, som bruges til at teste medicin mod hudinfektioner, og kunstige lunger er også på tegnebrættet.

Endelig undersøger forskerne i det tredje projekt muligheden for at skaffe antistoffer fra høns i stedet for kaniner og geder, som man bruger i dag. Bruger man høns, kan man undgå at tappe blod, fordi antistofferne udskilles i hønsenes æg.

»Projekterne er kendetegnet ved, at de kan nedbringe antallet af dyreforsøg markant. Det er godt, for det gør os i stand til at udvikle nødvendige medikamenter til mennesker, uden vi behøver at lave forsøg på dyr,« siger Dan Jørgensen.

Fordelingen af støttekronerne til de tre projekter sørger Danmarks 3R-Center for. Centeret blev oprettet i 2013 af Fødevareministeriet og arbejder for at finde alternativer til forsøgsdyr.

Powered by Labrador CMS