Talte med lig: Mand fanget på havet i 438 dage

Jose Salvador Alvarenga arrives at Comalapa airport accompanied by personnel from the foreign ministry of El Salvador, in San Luis Talpa on the outskirts of San Salvador February 11, 2014. Alvarenga, the fisherman from El Salvador who says he spent more than a year adrift in the Pacific Ocean, arrived home Tuesday night and was barely able to speak, sobbing as dozens of curiosity-seekers craned for a glimpse of the famous castaway. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Salvador Alvarenga fortæller i en ny bog, om sine 14 måneder fanget på en båd på Stillehavet.

Den 31. januar 2014 ramte en sensationel nyhed verdenspressen for første gang. Det franske nyhedsbureau AFP kunne berette, at en mand var blevet fundet på en lillebitte ø i Stillehavet, efter han havde været savnet til søs i 438 dage. Salvador Alvarenga havde tilbragt de 14 måneder drivende rundt i en lille fiskejolle på åbent hav.

Han blev sammen med en anden fanget i en storm på en kort fisketur i en lille båd uden tag. Stormen skubbede dem væk fra land, så de løb tør for brændstof på åbent hav.

Nu fortæller han om den vanvittige “rejse” i en bog og en længere artikel skrevet af Guardian-journalisten Jonathan Franklin

Levede af fisk, fugle og skildpadder

Her fortæller han blandt andet, at han overlevede ved at fange fisk, fugle og skildpadder med hænderne. Han samlede regnvand med et system af plastflasker, som var med i båden, og affald, som han fandt i havet.

Salvador Alvarenga var de første fire måneder i selskab med den 22-årige Ezequiel Córdoba, men han omkom på turen. Alverenga beholdt Ezequiel Córdobas lig i båden i dagevis efter døden.

– Jeg skubbede ham ind i båden, så han ikke skulle falde i vandet. Jeg var bange for, at han måske ville blive skyllet ud af en bølge. Jeg græd i timevis, siger Jose Salvador Alvarenga.

Talte med lig

Dagen efter Ezequiel Córdobas død, havde Alvarenga svært ved at acceptere, at han var væk. Han begyndte at tale med ham, og svare sig sig selv. Han var bange for ensomheden.

Seks dage senere var Alvarenga på vej til at glide helt ind i en fantasiverden. Han beskriver, at han en nat midt i en fuld samtale med liget, pludselig vågnede – som fra en drøm. Det gik op for ham, at han blev nødt til at sige farvel til Ezequiel Córdoba, hvis han ikke skulle blive sindssyg.

– Først vaskede jeg hans fødder. Hans tøj var brugbart, så jeg tog et par shorts og en trøje af ham. Jeg tog trøjen på – den var rød med små hvide kranier og knogler på – og så smed jeg ham overbord. Da jeg skubbede ham ud i vandet, besvimede jeg, fortæller Jose Salvador Alvarenga.

De næste otte måneder var Salvador Alvarenga mutters alene på havet. Han så talrige gange skibe i horisonten, og hver gang forsøgte han at vinke og gøre opmærksom på sig selv, men ingen af skibene fik øje på ham.

Ramte lillebitte ø

I stedet endte hans redning med at være Ebon-atollen, der er en del af Marshall-øerne. Pludselig en dag så han land. Først troede han, at det var et fantasibillede, men da øen blev ved medat stå skarpt for hans øjne, besluttede han at smide det havanker, han havde lavet af bøjer for at få mere fart på ind mod øen. Han ramte den lillebitte ø, og han stødte på en forbløffet beboer, der gav ham mad, og langsomt fik han kommunikeret sin utrolige historie til manden, der tilkaldte hjælp fra naboøerne.

Levede i fantasiverden

Salvador Alvarenga fortæller, at han på havet lod sit hoved løbe løbsk, så han i lange perioder befandt sig i fantasiverdener. De var så virkelige, at minderne fra fantasierne nu står lige så klart i hans hukommelse, som hvis han havde oplevet dem i virkeligheden.

– Jeg gik frem og tilbage i båden, mens jeg forestillede mig, at jeg vandrede rundt i verden. Ved at gøre det, kunne jeg overbevise mig selv om, at jeg rent faktisk foretog mig noget, i stedet for bare at sidde i båden og tænke på at dø, siger Salvador Alvarenga.

Sæt pris

Efter redningen tilbragte han lidt over en uge på hospitalet, før han kunne rejse hjem. Han var forkommen og udsultet, men ellers i overrraskende god helbredsmæssig tilstand efter sine strabadser.

Efter sin oplevelse har han en opfordring til andre mennesker.

– Jeg led under sult, tørst og ekstrem ensomhed, og jeg tog ikke mit eget liv. Du får kun en chance for at lave – så sæt pris på det, lyder hans råd.

 

 

Powered by Labrador CMS