Tidligere politichef næsten frifundet

Anke til Landsretten viste sig at være givtigt.

Udgivet Opdateret

Den tidligere chef for PET Jakob Scharf får 10 dagbøder a 1000 kroner for brud på tavshedspligten i en dom afsagt af Østre Landsret. Landsretten frifinder ham fredag på 27 punkter ud af i alt 28 om påståede overtrædelser af tavshedspligten.

Dommen er en stor oprejsning for den 53-årige jurist. I Københavns Byret blev han derimod straffet med ubetinget fængsel i fire måneder for sine udtalelser til bogen “Syv år for PET”, som er skrevet af journalisten Morten Skjoldager.

Byretten mente, at Jakob Scharf havde overtrådt straffeloven i 24 passager i bogen, der udkom i 2016.

Mulig identifikation

Landsretten er af en helt anden mening. Kun i et tilfælde er Scharf gået for langt. Det gælder hans omtale af en kvinde, der hjalp efterretningstjenesten, og som muligvis kunne identificeres.

Tiltalen drejer sig blandt andet om, at Scharf i bogen skrev, at bagage blev undersøgt i lufthavnen, og at en terrorist kunne elimineres ved at blive skudt i hovedet. Disse og andre oplysninger er ifølge retsformand Henrik Bitsch “selvfølgeligheder”.

Landsretten tager også afstand fra tiltalen vedrørende et konkret samarbejde med amerikanske myndigheder i en terrorsag. Her var der rejst tiltale, selv om samarbejdet var blevet omtalt i det amerikanske senat i Washington.

Kronvidne

Under sagen har den nuværende chef for PET Finn Borch Andersen været et vigtigt vidne for anklagemyndigheden. Men der er ikke fremlagt konkret materiale om den skadevirkning, der skal være sket.

– Man har ikke løftet bevisbyrden, siger retsformanden i forbindelse med domsafsigelsen. Sagen har været behandlet ved 18 retsmøder.

I landsretten har den 53-årige jurist været forsvaret af to advokater, Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff. Sagen har været endevendt over 18 retsmøder. Fredagens afgørelse indebærer, at statskassen skal betale udgifterne til Jakob Scharfs forsvar i såvel byret som landsret.

Anklager: Ikke en fejl

Efter fredagens klare nederlag i straffesagen mod Jakob Scharf fastholder anklagemyndigheden, at det var en korrekt beslutning at rejse tiltalen.

– Vi tager dommen til efterretning, og nu må vi nærmere studere præmisserne, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Han har ført ordet for anklagemyndigheden i såvel byretten som landsretten. I byretten blev det til ubetinget fængsel i fire måneder.

– Det har været rigtigt at rejse sagen henset til resultatet i byretten, siger Jakob Berger Nielsen.

Jakob Scharf er i dag chef for sikkerhedsfirmaet Certa. Han forlod PET i 2013.

Boghandler: Hvad skulle jeg gøre

I 2016, da bogen udkom, var der stor ramasjang omkring den. Politiken valgte at trykke bogen i fuld længde trods et forbud mod offentliggørelse, og bogen nåede fysisk også ud i flere boghandler. Newsbreak.dk talte med indehaveren af en af disse.

Anne-Dorthe Liljedahl, der har Bog og Ide i Frederiksberg Centret, var ikke imponeret over fogedforbuddet, som PET fik nedlagt på baggrund af foromtalen af bogen.

– De har bare sendt en mail. Hvordan kan de forvente, jeg har tid til det? Jeg betjener da mine kunder. Der står at vi har overtrådt paragraf 152, sagde hun.

Forinden havde boghandlen fået oplyst, at forbuddet ikke omhandlede de allerede modtagne bøger, og derfor har butikken solgt bøgerne. Det syntes PET og kammeradvokaten var en rigtig dårlig ide.

– Jeg synes dog, at det ikke tegner godt for fremtiden, sagde Anne-Dorthe Liljedahl og hentydede til, at der blev nedlagt fogedforbud mod en bog, hvor indholdet ikke var kendt. Heller ikke af PET.

Siden er indholdet dog blevet kendt, og det udviklede sig siden til den nu afsluttede straffesag.

Powered by Labrador CMS