Tre mad-dilemmaer der giver hovedbrud

Man kan ikke få det bedste inden for både økologi, dyrevelfærd og klimabelastning samtidig. Så overvej, hvad er vigtigst i det store maddilemma.

Man skal overveje mange ting, når man køber ind. Pesticidrester i maden kan for eksempel have store konsekvenser. Klik igennem galleriet og se hvilke.
Man skal overveje mange ting, når man køber ind. Pesticidrester i maden kan for eksempel have store konsekvenser. Klik igennem galleriet og se hvilke.
Udgivet Opdateret

Der er massere af maddilemmaer. Uanset om det er dyrevelfærd, klima, sundhed, pris eller økologi, der vejer tungest, når der skal købes ind, er det faktisk næsten umuligt at vinde på alle parametre.

Her er tre ting, der er værd at have med i overvejelserne.

Maddilemmaer mellem klima og dyrevelfærd

Da Forbrugerrådet Tænk i 2014 lavede en undersøgelse af, hvad der er vigtigst for danskerne, når der handles fødevarer, kom smagen ind på en førsteplads af de mange maddilemmaer.

Også pris, udløbsdato og dyrevelfærd lå højt på listen. Klima var til gengæld ikke så højt prioriteret, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Netop dyrevelfærd og klima kan det være svært at forene. Økologisk produktion, som er kendt for højere dyrevelfærd, har samtidig et højt klimaaftryk, da der bruges et større areal til at producere foderet.

– Så forbrugeren havner i en situation, hvor der skal vælges mellem økologisk kød, hvis der vægtes dyrevelfærd eller konventionelt kød, hvis man handler efter klima. Det er et dilemma, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Vil du have udenlandske tomater?

Det er en generel misforståelse, at man bare skal købe lokalt producerede fødevarer. Det gælder nemlig kun, når fødevarerne er i sæson.

Køb økologi uden at bruge flere penge

  1. Køb friske grøntsager i sæson: De er billigere, pænere og smager af mere.
  2. Stræk kødet: De fleste tænker, at aftensmaden skal bestå af kød med tilbehør til. Prøv at tænke omvendt, altså grøntsager med kød til.
  3. Lav en madplan: Man kan spare usandsynligt mange penge ved at planlægge og bruge rester. Kødsovs kan jo for eksempel godt bruges i lasagnen dagen efter.
  4. Undgå madspild: God planlægning mindsker også madspildet og sørger for at økologi ikke bliver dyrere end konventionelt.

Kilde: TV2

– Det er ikke særligt godt at købe jordbær, der er dyrket i et drivhus i november siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hvis man køber danske grøntsager for at spare transporten er det ikke nødvendigvis en god byttehandel for klimaet.

Danske tomater udleder nemlig i gennemsnit 11 gange så meget CO2 som spanske tomater, viser beregninger fra den grønne tænketank Concito.

– Det skyldes, at spanske tomater dyrkes på friland og i sæson, mens danske tomater dyrkes året rundt i drivhuse, der skal opvarmes. Og transporten betyder meget mindre i det regnskab, siger hun.

Sundhed eller samvittighed?

Men hvad så hvis valget står mellem en økologisk dansk tomat og en konventionelt produceret spansk tomat?

– Det kommer an på, om du opvejer din egen sundhed eller klimaet, siger Vibeke Myrtue Jensen.

– Formålet er jo først og fremmest at indtage noget sund mad. Vi anbefaler økologimærket, fordi det overordnet er det bedste, du kan gøre, ud fra flere afvejninger, siger hun.

Men fra et klimaperspektiv er det bedst at købe den spanske tomat.

Er begge tomater økologiske, er valget ifølge Vibeke Myrtue Jensen ikke så svært:

– Så vil det være bedst at købe den spanske. Fordi de har solen – og transporten er en meget lille del af regnskabet. Kriterierne er de samme inden for europæisk økologimærkning og det røde Ø-mærke, forklarer hun.

Et af de mange maddilemmaer er pesticidrester i maden. Klik igennem galleriet ovenover for at blive klogere på pesticider i maden.

Kilder: sdu.dk, dn.dk, DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsens pesticidkontrol.

Powered by Labrador CMS