Tredobling af smitte: Giver blodforgiftning

Niveauet er langt over det normale

Udgivet Opdateret

Flere og flere danskere bliver i øjeblikket smittet med gruppe a-streptokokker som kan give halsbetændelse, skarlagensfeber, mellemørebetændelse og børnesår.

Stigningen har nu nået et niveau, der er langt over det normale for årstiden.

På en måned er der desuden sket en tredobling af de mere sjældne og alvorlige såkaldte invasive infektioner med bakterien. Her trænger streptokokker ind i kroppen, hvor der normalt er sterilt - for eksempel i blod, led og rygmarvsvæske.

Blodforgiftning

Dermed forårsager streptokokker alvorlige tilstande som blodforgiftning. I december blev der registreret 68 tilfælde af invasiv infektion, mens tallet i november var 22.

Det viser tal, som Statens Serum Institut (SSI) har trukket fra den danske mikrobiologidatabase (MiBa).

SSI forventer, at der i den kommende tid fortsat vil være en stigning i smitten med streptokokinfektioner. Også af de alvorlige tilfælde.

Bekymrende

Og det er bekymrende, siger afsnitsleder og afdelingslæge hos SSI Peter Henrik Andersen.

- Det er vigtigt, man som borger er opmærksom på, at der er en større risiko for at blive smittet med streptokokker lige nu, siger han.

Stigning kan skyldes, at bakterien har været holdt nede under coronapandemien på grund af restriktioner og øget fokus på hygiejne.

Huske gode vaner

Derfor opfordrer Peter Henrik Andersen til, at man igen husker de gode vaner.

- Generelt er det jo godt at tænke på de tiltag, der gør, at man nedsætter risikoen for, at man får infektioner.

- Det er dem, vi kender fra corona: At man er god med håndhygiejnen og undgår at komme hænder i øjne og mund, så man undgår at smitte sig selv, hvis man har bakterier på hænderne.

De fleste alvorlige tilfælde med streptokokker er registreret hos ældre personer over 65 år. Men der er også et mindre antal invasive tilfælde påvist blandt børn under fem år.

Ikke kun i Danmark

Det er ikke kun i Danmark, at der er sket en stigning i antallet af smittede med gruppe a-streptokokker. Her peger Peter Henrik Andersen på samme forklaring.

- Vi kan ikke vide det med sikkerhed, men alt tyder på, at andre luftvejsinfektioner og nu streptokokker er begyndt at blusse op igen, nu hvor vi ikke længere går så meget op i eksempelvis håndhygiejnen, siger han.

SSI har på baggrund af den øgede forekomst lavet en risikovurdering. Her lyder det, at sandsynlighed for yderligere smittespredning blandt børn er meget høj, men at konsekvenserne er lave.

For ældre er sandsynligheden for smitte moderat - og det samme er konsekvenserne.

SSI vil fortsat følge udviklingen tæt i den kommende tid.

Statens Serum institut, SSI

Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Sundhedsministeriet, hvis mission er, at "Vi styrker sundhed gennem sygdomskontrol og forskning".

SSI’s hovedopgaver er reguleret i Sundhedslovens § 222 og Finanslovens § 16.35.01 og omfatter en række centrale beredskabsopgaver, herunder forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medfødte sygdomme.

SSI's aktivitetsområde

  • Overvågning, forebyggelse og intervention i forhold til infektionssygdomme og biologiske trusler
  • Screening af alle nyfødte for medfødte sygdomme for at reducere følgeskader
  • Special- og beredskabsunderstøttende diagnostik og referencefunktioner på det biomedicinske område
  • Sikring af forsyningen af vacciner og beredskabsprodukter til vaccinationsprogrammerne og til beredskabet
  • Forskning på internationalt niveau for at styrke overvågning, diagnostik, behandling og forebyggelse
  • Drift af Danmarks Nationale Biobank og relaterede registre
  • Varetagelse af det veterinære beredskab i et One Health-perspektiv i Dansk Veterinærkonsortium, der også omfatter Københavns Universitet
Kilde: ssi.dk
Powered by Labrador CMS