Trods fire sure smileyer: Kiosk får lov at holde åbent

Trods fire sure smileyer i træk er Fødevarestyrelsen tryg ved at lade Borger Kiosken i København forblive åben.
Udgivet Opdateret

Sektionslederen for Fødevarekøbenhavn mener, at Borger Kiosken trods fire sure smileyer i træk udgør en meget lille sundhedsrisiko for forbrugerne, og at kiosken er ved at få styr på sagerne.

BK Kiosk Aps eller Borger Kiosken i Borgergade i København har siden et kontrolbesøg fra Fødvarestyrelsen i februar i år fået fire sure smileyer i træk. Det er især virksomhedens egenkontrol, der har været et problem, og den er efter fire kontrolbesøg endnu ikke tilfredsstillende efter både påtaler, bødeforlæg og politianmeldelse af kiosken. Martin Birch Hansen, der er sektionsleder hos Fødevarekøbenhavn, mener dog, at virksomheden er ved at få rettet op på forholdene, og forventer, at der er orden i sagerne ved næste kontrolbesøg.

– Vi følger den her virksomhed ret et tæt – vi har været derude fire gange på et halvt år, og vi kommer derud igen om to måneder, siger Martin Birch Hansen til Newsbreak.dk.

Kiosken er også blevet politianmeldt for ved to kontrolbesøg i træk ikke at have hængt kontrolrapporten, så den var tilpas synlig ved indgangen.

Derudover fandt Fødevarestyrelsen ved det seneste kontrolbesøg også sandwicher, der var for varme. Der blev også påtalt, at en “softicemaskine fremstår med mørke belægninger og mugvækst inden i maskinen”, samt at “pålægsmaskinen fremstår ikke rengjort med gamle indtørrede pålægsrester”.

Fødevarekøbenhavn: Lav sundhedsrisiko

De mange overtrædelser bør dog ikke gøre kunderne i kiosken bekymrede for deres sundhed, mener Martin Birch Hansen, der forklarer, at det ikke er nødvendigt at gå ind og lukke kiosken, da den kun har en meget begrænset produktion af mad.

– Der er tale om en virksomhed her med en meget lille risiko, og derfor går vi ikke ind og lukker den. Før vi går ud og lukker en virksomhed, skal der være en større gruppe mennesker, der risikerer at blive syge, fortæller Martin Birch Hansen.

Han forklarer derudover, at kiosken har været placeret i en forkert kategori som en restaurant med fuld madproduktion, og derfor har der i første omgang været større krav til virksomhedens egenkontrol end nødvendigt.

– De har rigtig svært ved at forstå, hvad det er de skal gøre for at få lavet et egenkontrolprogram, siger Martin Birch Hansen.

Vist evne og vilje

Ved det seneste besøg den 11. august havde kiosken dog endelig fået lavet risikoananlyse, men der mangler stadig dokumentation for at virksomheden udfører den nødvendige kontrol af for eksempel temperaturen på kølede madvarer.

– Vi har nu at gøre med en virksomhed, der både har udvist evne og vilje, så vi har egentlig en forventning om, at der er kommet helt styr på det, næste gang vi kommer derud, siger Martin Birch Hansen.

Hvordan kan en virksomhed, der stadig ikke i løbet af fire kontrolbesøg har fået styr på tingene, siges at have vist evne og vilje?

– Det har de blandt andet ved, at de nu har fået lavet risikoanalysen, som er den vigtigste del af egenkontrolprogrammet, siger Martin Birch Hansen.

God mavefornemmelse

Han forklarer, at hvis der stadig er problemer ved næste kontrolbesøg, så vil Fødevarekøbenhavn skride til påbud, hvor der bliver sat ekstra krav, som virksomheden skal leve op til.

– Vores mavefornemmelse er egentlig meget god med baggrund i, at de nu er nået dertil, hvor de er, og de ikke er en virksomhed, hvor der er stor risiko, siger Martin Birch Hansen.

– Men der er da en grund til, at vi kommer derud igen inden to måneder, slår han fast.

Newsbreak.dk har forsøgt at kontakte BK Kiosk Aps for at få en kommentar, men det er ikke lykkedes at finde et fungerende telefonnummer til virksomheden.

I Fødevarestyrelsens seneste rapport har BK Kiosk Aps oplyst, at dokumentationen og programmet for egenkontrol er lavet, men at den lå et andet sted end i kiosken. Virksomheden har også bemærket, at den beskidte softicemaskine ikke var blevet brugt i fire uger, samt at pålægsmaskinen ikke var blevet rengjort efter brug aftenen før kontrolbesøget, men at den ville blive rengjort inden brug den næste dag. Samtidig bemærker virksomheden, at alle de varme sandwicher vil blive flyttet længere ned i køleskabet.

Powered by Labrador CMS