Universitet har egen kirkegård: Op til 7000 skjulte lig fundet

Der ligger mellem 2000 og 7000 lig under universitetshospital.

Op til 7.000 lig ligger under Mississippi Universitet.Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Offentliggjort Sidst opdateret

Ifølge eksperter er op til 7000 personer begravet under Mississippi Universitet. De er alle sammen patienter fra statens første sindssygehospital, som simpelt blev kaldt “Insane Asylum”. Det skriver USA Today.

Anstalten blev bygget i 1855, og en radarskanning af området viser, at tusindvis af kister ligger under universitet lige der, hvor universitetet gerne vil bygge. Men det kommer til at koste dem dyrt.

Helt unik mulighed

Det vil nemlig koste Mississippi Universitet 3.000 kroner per kiste at få dem gravet op og begravet igen. Det vil altså i alt koste 142 millioner kroner at flytte kisterne.

Mississippi Universitet kigger derfor på et billigere alternativ ved at selv stå for opgravningerne. På den måde kommer det kun til at koste 2,7 millioner kroner om året, men vil tage mindst otte år. Det vil til gengæld sørge for en mindeplads sammen med et center for de besøgende og et laboratorium, der vil blive brugt til at undersøge ligene.

Ifølge Ralph Didlake, der står for universitetets center for bioetik, vil laboratoriet blive det første af sin slags i USA. Det vil give forskere en mulighed for at få et indblik i livet på anstalten i 1800- og 1900-tallet.

– Vi har arvet de her patienter. Vi vil gerne vise dem omsorg og tage os af dem på en respektfuld måde, fortæller Didlake.

Molly Zuckerman, der er professor for antropologi i Mississippi, siger det vil være helt unikt for staten at få sådan et forskningscenter.

– Det vil gøre Mississippi til historisk centrum indenfor sundhed i præmoderne tid. Især for dem der blev indlagt, siger hun.

Sindssyge lænket fast

Anstalten stod færdig i 1855 efter en reformkvinde ved navn Dorothea Dix fik støtte til at bygge det psykiatriske hospital. Før anstaltens tid blev mentalt syge lænket i fængsler eller på loftrum.

Selvom anstalten gav de syge bedre forhold var deres liv stadig hårdt. Ud af de 1376 patienter, der blev indlagt mellem 1855 og 1877, døde mere end hver femte.

Efter borgerkrigen blev hospitalet udvidet til at kunne huse 300 patienter af gangen og området blev kendt som “asylbakken”, hvor der også var huse, en skole og en kirke. Da hospitalet var på toppen boede der 6000 patienter på anstalten og stedet skaffede også mange jobs til området.

I 1935 blev det psykiatriske hospital flyttet til statshospitalet i Whitfield, hvor det stadig ligger den dag i dag.  To årtier senere begyndte man at bygge universitets medicinalcenter på bakken.

I 2013 opdagede universitetet 66 kister, mens det var i gang med at lægge en vej. Da universitet begyndte at bygge en parkeringskælder i 2014, fandt det ved hjælp af radar 1.000 kister. Jo mere man kiggede, jo flere kister fandt man. Det anslås i dag, at der kan være op til 7000 kister.

Powered by Labrador CMS