Vintertid 2018: Sådan skal du gøre – og derfor

Vintertid 2018 står for døren - vi skal stille på uret, fordi det er besluttet, at vi skal kunne nyde solen så meget som muligt, når den er her.

Vintertid 2018 – har du styr på, hvornår det er? Klik videre og se sjove facts om vintertid. Foto: Scanpix
Vintertid 2018 – har du styr på, hvornår det er? Klik videre og se sjove facts om vintertid. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Vintertid 2018 står for døren, og urene skal således reguleres igen. Her forsøger vi at give svar på, hvorfor – og hvornår vintertid 2018 træder i kraft. Rent faktisk er der slet ikke noget, der hedder vintertid. Det er nemlig en betegnelse for det, der ifølge kalenderen reelt er normaltid. Sommertid derimod er nytilkommeren.

Første gang, sommertid blev indført i et europæisk land, var helt tilbage i 1916, hvor Østrig og Tyskland gjorde det med det mål for øje at spare energi og ikke mindst olie under krigen. Danmark var et af mange lande, der kort efter fulgte trop – også med sparetanken in mente.

Natten mellem lørdag den 24. marts og søndag den 25. marts skiftede vores ure officielt fra normaltid til sommertid, og nu er det så skiftet til vintertid 2018, vi skal til.

Hvornår er det vintertid 2018?

Vintertiden indledes efter EU-Kommissionens bestemmelser altid den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor vi skifter til sommertid og stiller uret en time frem. Det betyder dermed, at årets skifte kommer til at ske natten mellem lørdag d. 27. oktober og søndag d. 28. oktober.

Vintertid de kommende år

2019:

Natten mellem lørdag d. 26. oktober og søndag d. 27. oktober

2020:

Natten mellem lørdag d. 24. oktober og søndag d. 25. oktober

2021:

Natten mellem lørdag d. 30. oktober og søndag d. 31. oktober

2022:

Natten mellem lørdag d. 29. oktober og søndag d. 30. oktober

Hvorfor har vi vintertid?

Vi har vintertid i Danmark, fordi vi skal have mere ud af solens timer. Oprindelig opstod idéen og indførslen i 1916  i Østrig og Tyskland som et forsøg på at spare energi, olie og lignende. Jo flere soltimer, jo mindre brug for at varme op.

I omkring 70 lande benytter man i dag konceptet med sommer- og vintertid. Danmark har haft en permanent løsning siden 1980’erne. Sommertiden er faktisk hele to måneder længere end vintertid.

For og imod vintertid

Der findes både tilhængere og modstandere af tid-skiftet. Tilhængerne mener, at det øger menneskers sundhed med mere sol, mens modstanderne holder fast i, at det faktisk har den modsatte effekt og resulterer i for eksempel hjerteanfald.

Er du interesseret i at vide mere om, hvad klokken er? Det kan du gøre i artiklen: Du tror det er løgn: Det er klokken lige nu.

Powered by Labrador CMS