Vismænd: Landmændene skal gøde mindre

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Landmændene skal gøde med mindre, hvis vandkvaliteten i det danske vandmiljø skal kunne leve op til målet i EUs vandrammedirektiv. Det er en af konklusionerne i årets miljøøkonomiske vismandsrapport.

EUs vandrammedirektiv trådte i kraft i 2000 og skal sikre beskyttelse af alle EU-landenes vandløb, søer, kystvande og grundvand. Direktivet betyder, at de danske myndigheder skal sørge for, der er »god økologisk tilstand« i søer, åer, nære kystvande og grundvand, men ifølge overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er der lang vej hen til det mål.

Han foreslår derfor en ændring af kvælstofreguleringen i landbruget.

»Der er behov for en helt ny kvælstofregulering. Vi peger på en kombination af en generel kvælstofafgift og vandoplandsspecifikke markeder for kvælstofkvoter,« siger overvismanden i en pressemeddelelse.

Han peger på, at afgiften skal nedbringe landmændenes brug af gødning, og at kvotesystemet skal tage højde for, at markernes evne til at holde på kvælstoffet er forskellig.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er glad for, at vismændene i deres rapport understreger vigtigheden af god vandkvalitet.

»Jeg er meget tilfreds med, at vismændene i deres rapport konstaterer, at god vandkvalitet i vores vandløb, søer og kystvande giver os velfærd og har erhvervsmæssig værdi,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Kirsten Brosbøl bemærker, at indsatsen for at sikre vandkvaliteten efter vismændenes mening halter, og hun er enig med dem, når de foreslår en mere fleksibel kvælstofordning.

Ministeren understreger dog, at regeringen allerede er i gang med at give kvælstofforbruget i landbruget et eftersyn, og hun vil ikke afsløre, om vismændenes anbefalinger vil smitte af på regeringens endelige planer.

»Jeg hilser vismændenes forslag velkommen som et indspil til det igangværende arbejde. Regeringen er netop nu i gang med at udvikle en model for en målrettet regulering kvælstofbrug i landbruget,« siger Kirsten Brosbøl.

Powered by Labrador CMS