Vulkanudbrud udløser rød alarm: Danske turister får advarsel på sms

Vulkanen Agung på Bali er gået i udbrud to gange inden for den seneste uge. Myndighederne frygter flere udbrud.

Udgivet Opdateret

Alarmberedskabet på Bali er lige nu på “rødt” niveau, efter vulkanen Mount Agung er gået i udbrud både tirsdag og lørdag. Myndighederne advarer om, at der er overhængende fare for flere nært forestående udbrud.

Eksperter har i flere måneder målt tegn på, at vulkanen ville gå i udbrud, og derfor har omkring 140.000 personer været evakueret. Det skriver blandt andre BBC. Det vurderes, at der stadig er omkring 25.000 personer, der er evakueret.

Lige nu forbyder myndighederne, at man opholder opholde sig nærmere end 7,5 kilometer fra vulkanen.

Lørdag sendte et udbrud en kæmpe askesky op fra vulkanen, og det forstyrrede flytrafikken. Den er nu igen normal, men asken er begyndt at dale ned i flere områder omkring vulkanen, og myndighederne uddeler gasmasker.

Bali er en populær ferieø, og de lokale myndighederne oplyser, at det fortsat er sikkert for turister at rejse til øen, hvis de blot overholder sikkerhedszonen på 7,5 kilometer.

SMS-advarsel til danske turister

Rejsebureauet Spies oplyser til DR Nyheder, at man lige nu har 30 danske gæster på Bali, og rejsebureauet holder øje med situationen. Spies oplyser til  DR Nyheder, at man har sendt en sms til sine gæster på Bali med en advarsel. Spies råder sine kunder til at blive mindst 12 kilometer væk fra vulkanen.

DR Nyheder har også talt med danske Rikke Cordt Rasmussen, der sammen med sin mand har et resort omkring 12 kilometer fra Mount Agung. Hun er bekymret over situtionen.

– Det er meget tydeligt, at hele vores side af Bali er påvirket af vulkanen. Det er mørkt, og der kommer store askeskyer ned. Ikke ved vores resort, men det er bare et spørgsmål om vindretningen, siger Rikke Cordt Rasmussen til DR Nyheder.

Ildringen

Bali, der er kendt for sine strande og templer, er placeret i den såkaldte “ring af ild”, der er et seismisk område, hvor vulkaner og jordskælv forekommer særligt hyppigt.

Turisme udgør hjørnestenen i Balis økonomi, og sidste år tiltrak øen omkring fem millioner turister.

Agung, der er det højeste punkt på øen, befinder sig på Balis østlige side og har en højde på lidt over 3000 meter.

Sidste gang vulkanen gik i udbrud var i 1963. Dengang kostede udbruddet flere end 1000 mennesker livet.

 

Powered by Labrador CMS