Web-tv: Det var Preben, der udskrev valg

Udgivet Opdateret

»Jeg ser på min mobiltelefon, der bipper. Til min store forbløffelse og rædsel ser jeg min egen tekst: »Statsministeren har nu udskrevet valg til den 9. juni«.«

Det blev en noget anderledes arbejdsdag for DR-radiovært Preben Lund, da han tirsdag ved en fejl kom til at udskrive valg ved at sende en SMS-besked ud til tusindvis af DR-kunder.

»Jeg har det da skidt med det, for det, der kommer ud fra DR, skal helst være rigtigt. Jeg er ikke ufejlbarlig. Jeg har før lavet fejl, og det kan man ikke undgå. Men jeg har aldrig udskrevet valg, og det har jeg det mildest talt ikke godt med,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Deltog i et kursus

Preben Lund deltog i et helt almindeligt kursus, hvor han og en gruppe andre kollegaer skulle lære at betjene et nyt redigeringssystem til DRs tekst-TV og hjemmeside.

Efter frokost kom han til at logge ind med en profil, der bliver brugt, når historier skal sendes ud til abonnenterne på DRs SMS-tjeneste. Det fik konsekvenser, da Preben Lund og kollegerne skulle lære at sende en breaking-SMS.

»Jeg vælger at skrive noget om valget, da det er så tæt på virkeligheden lige nu. Jeg trykker go, og så er det, vi bliver forstenede i et øjeblik, da mobiltelefonerne bipper omkring os,« siger han.

På få minutter vidste store dele af den danske befolkning og mediebranche, at der var udskrevet valg, og det spredte sig hurtigt på de sociale medier og netmedierne.

Det var ikke Charlotte

I begyndelsen troede mange, at det var en medarbejder ved navn Charlotte, der havde sendt beskeden ud, for uheldigvis havde en Charlotte tidligere på dagen ved en fejl sendt en test-besked ud fra DRs beredskabsservice. Men Preben Lund slår fast, at det altså var ham, der stod for valg-SMSen.

»Det var mig og mig alene, der lavede den fejl. Det skal Charlotte ikke lægges til last,« siger han.

Ufrivillig berømt

Berømmelse har været noget, Preben Lund har forsøgt at bevæge sig uden om i sin tid som radiovært, men tirsdag blev han altså på en noget ufrivillig måde berømt.

»Jeg er et privat menneske. Jeg har været radiojournalist hele mit liv, og det har været godt, fordi man kan være anonym. Jeg kan købe ind som andre mennesker og drikke en øl på et værtshus. Der er ingen, der aner, hvem jeg er, selv om jeg har en kendt stemme. Jeg har ikke noget behov for at blive eksponeret. Nu må jeg så leve med det her,« siger han.

Preben Lund er ikke sikker på, at det vil gå i glemmebogen lige med det samme, selv om noget andet voldsomt popper op og fylder nyhedsbilledet.

»Det kan godt være, at det vil hænge ved mit navn i mange år, og så må det gøre det. Men herregud så er det heller ikke værre. Mon ikke der er mennesker i Nepal, der har det værre end mig,« siger han.

DR beklagede kort tid efter, at SMSen blev sendt ud, og redaktionschef Christian Lindhardt gjorde det klart, at DR har sørget for, at det ikke sker igen.

Se videoklippet øverst i artiklen…

Powered by Labrador CMS