Yderst sjælden: Spøjs fisk med gennemsigtigt hoved

Det er lykkedes forskere at filme den sjældne kikkertfisk, som kan se gennem sit eget hoved. Lektor fra Statens Naturhistoriske Museum forklarer, hvorfor den ser sådan ud

Kikkertfiskens øjne peger direkte opad i søgen efter føde.
Kikkertfiskens øjne peger direkte opad i søgen efter føde.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Videnskab.dk

Den spøjse kikkertfisk (Macropinna microstoma), som forskere kun er stødt på ni gange før, blev for nylig filmet ud for Californiens kyst.

På den spektakulære video kan man tydeligt se fiskens bemærkelsesværdigt gennemsigtige hoved og store, grønne øjne.

Det skriver mediet ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Fisken blev fundet ved hjælp af en undervandsrobot på omkring 650 meters dybde i Monterey Submarine Canyon, som er en af de dybeste undervandskløfter ved stillehavskysten.

Ikke til at tage fejl af

Thomas Knowles, der er senior akvarist på Monterey Bay Aquarium, var med til at gøre opdagelsen.

»Kikkertfisken så i starten meget lille ud derude i det blå, men jeg vidste med det samme præcis, hvad jeg kiggede på. Den er ikke til at tage fejl af,« siger Thomas Knowles til ScienceAlert ifølge Videnskab.dk

Thomas Knowles var hurtig til at få kameraet til at holde fokus, mens en af hans kolleger sørgede for at styre undervandsrobotten, så man kunne se fisken.

»Vi vidste alle sammen, at det her formentlig var en oplevelse, som vi kunne ville få en enkelt gang i vores liv,« siger Thomas Knowles til ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Interessant grund

Ifølge Peter Rask Møller, der er lektor og kurator på Statens Naturhistoriske Museum, og som har fisk og akvatisk biologi som hovedområde, er der en interessant grund til, hvorfor fisken ser ud, som den gør.

»Det er meget typisk, at rovfisk jager opad. Kikkertfisken har fået et gennemsigtigt kranie, så den kan se direkte opad efter byttedyr. Den skal dog samtidig også være i stand til at kigge ligeud, fordi den skal kunne fokusere på sit bytte, når den angriber,« siger Peter Rask Møller til Videnskab.dk.

Kikkertfisken har nemlig ikke en særlig stor mund sammenlignet med mange andre dybhavsfisk, så den skal være meget præcis, når den angriber sit bytte. Hvis den ikke kunne se gennem sin pande, ville den ikke kunne se både opad og ligeud på samme måde.

Lys er lig med føde

Fiskens bizarre udseende handler ifølge Peter Rask Møller i høj grad også om, at den skal kunne detektere lys, som på den her dybde næsten udelukkende kommer fra andre dyrs bioluminescence - når dyr ved en kemisk reaktion er i stand til at udsende lys.

»Den skal kunne detektere lys fra mange sider, fordi det er lig med føde - derfor er det en fordel, at der ikke er hud og skæl rundt om øjnene, som ville have givet den en dårligere synsvidde,« siger Peter Rask Møller til Videnskab.dk.

Kikkertfisken spiser mange forskellige gopler, fisk og krebsdyr. Samtidig har forskere ifølge Peter Rask Møller en teori om, at kikkertfisken stjæler fra lysende gopler.

Gopler får føde ved at fange fisk i deres tentakler, og visse goplearter lyser op i dybhavsmørket. Peter Rask Møller forklarer, at man mener, at kikkertfisken har lært at opdage goplerne på deres lys, og at den er i stand til at stjæle de byttedyr, der skulle være faldet i goplens fælde.

Se videoen af kikkertfisken her: https://youtu.be/Akv36y8WLYA

Powered by Labrador CMS