Dansker-paradis ramt af jordskælv

Et større jordskælv med en dybde på to kilometer har ramt øen Kreta. Øjenvidner melder om skader på bygninger

Udgivet Opdateret

Er du på Kreta og har du mærket jordskælvet så kontakt os her

Et jordskælv med en beregnet størrelse på 6,5 har ramt øen Kreta i Grækenland.

Det oplyser Det Europæiske Seismologiske Center for Middelhavet (EMSC) mandag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Skælvet havde en dybde på to kilometer.

Der er ikke umiddelbart meldinger om døde eller kvæstede. Det står ikke klart, om jordskælvet har medført skader i større omfang.

Flygter ud på gaden

Ved havnebyen Iraklio flygtede mange mennesker ud på gaden, viser tv-billeder ifølge nyhedsbureauet dpa. Øjenvidner melder om skader på bygninger.

Flere brugere på det sociale medie Twitter skriver, at de tydeligt har kunnet mærke rystelserne.

Ifølge dpa kunne jordskælvet mærkes på hele Kreta. Også på andre græske øer var der rystelser. Det gælder blandt andet Santorini omkring 150 kilometer nord for Kreta.

Forskellige seismologiske institutter har beregnet varierende størrelser på skælvet. Det er ganske normalt i timerne og dagene efter et skælv.

Rystede så det kunne mærkes

Flere personer på Kreta har efter jordskælvet beskrevet rystelserne på blandt andet Twitter.

Her er et par udpluk:

OPDATERES.................

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Powered by Labrador CMS