Det er aldrig sket før

Fire mænd er ankommet på Den Internationale Rumstation. De anslås at have betalt 377 millioner per billet

Fredag formiddag lokal tid lettede Falcon 9-raketten fra Cape Canaveral i Florida med kurs mod Den Internationale Rumstation (ISS).
Fredag formiddag lokal tid lettede Falcon 9-raketten fra Cape Canaveral i Florida med kurs mod Den Internationale Rumstation (ISS).
Udgivet Opdateret

Verdens første private rumbesætning er lørdag eftermiddag dansk tid nået frem til Den Internationale Rumstation (ISS) og er gået om bord på rumstationen.

Missionen med navnet Ax-1 lettede tidlig fredag aften dansk tid fra Cape Canaveral i en Crew Dragon-kapsel med hjælp fra en Falcon 9-raket.

Turen til rumstationen tog næsten 21 timer, hvorefter der gik yderligere to timer, før besætningen kunne gå fra kapslen og om bord.

For at opleve det

Holdet består af den amerikanske iværksætter Larry Connor, den israelske iværksætter og pilot Eytan Stibbe, den canadiske investor Mark Pathy samt den spansk-amerikanske astronaut Michael López-Alegría.

- Vi er her for at opleve det, men vi forstår, at der er et ansvar, siger Larry Connor ved ankomsten gennem en livesending hos Nasa.

Michael López-Alegría er tidligere astronaut hos den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, og leder missionen.

Privat besætning

Bag missionen står Axiom Space sammen med Nasa og det private rumfartsselskab SpaceX, der ejes af milliardæren Elon Musk.

Der har været rumturister på ISS adskillige gange før. Med Ax-1 er det dog første gang, at der er tale om en udelukkende privat besætning.

Ifølge medierapporter har billetterne til missionen kostet omkring 55 millioner dollar per person svarende til cirka 377 millioner kroner.

En uge på stationen

Forud for missionen tog Michael López-Alegría afstand fra udtrykket "rumturister" og påpegede, at det ikke er en ferie for besætningen.

Efter planen skal de fire mænd tilbringe omkring en uge på rumstationen, før de vender tilbage til Jorden.

Under opholdet på ISS skal de deltage i forsknings- og filantropiprojekter - meget lig det arbejde, som regeringsbetalte astronauter udfører under længere ture til ISS.

Skal styrtes i havet

Den Internationale Rumstation har siden 1998 kredset omkring Jorden med en hastighed på cirka 28.000 kilometer i timen - svarende til 16 kredsløb om Jorden i døgnet.

Rumstationen ligger i en højde af cirka 386 kilometer over Jorden og vejer omkring 450 ton. Efter planen skal rumstationen pensioneres i 2031 og styrtes ned i havet.

DEN INTERNATIONALE RUMSTATION

Den Internationale Rumstation (engelsk: International Space Station eller forkortet ISS) er en rumstation i kredsløb om jorden i en højde af ca. 386 km. Rumstationen vejer ca. 450 ton. Rumstationen bevæger sig med en fart på 27.700 kilometer i timen og fuldfører næsten 16 kredsløb rundt om jorden per døgn.

Den samlede pris inkl. 10 års drift løber op i 300 mia. DKK.

I klart vejr kan man sommetider se den på nattehimlen med det blotte øje. Lige før solopgang og igen efter solnedgang vil den stå klarest på himlen, grundet solens spredning i atmosfæren. Her vil den lyse som en kraftig stjerne, som bevæger sig jævnt, men hurtigt over himlen.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS