Har langt mere uran end tilladt

I 2015 indgik de en aftale, som de langt fra har overholdt, viser rapport

Udgivet Opdateret

Irans lager af beriget uran - en type uran, der kan bruges til at skabe atomvåben - er langt større, end hvad en atomaftale fra 2015 tillader.

Det viser en ny rapport fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Her lyder det, at Iran har et lager af beriget uran på omkring 3200 kilo. Det er en stigning fra knap 2500 kilo i november sidste år.

De 3200 kilo er over ti gange mere, end hvad atomaftalen fra 2015 tillader. Her lød det, at Iran skulle reducere sit lager af beriget uran til 300 kilo.

Hurtigt fordoblet

Aftalen er siden 2015 i høj grad kuldsejlet. 

Det skyldes primært spændinger mellem USA og Iran i løbet af de seneste år.

Rapporten fra IAEA viser, at Irans lager af beriget uran består af 182,1 kilo, der er beriget op til 20 procent. 33,2 kilo er beriget op til 60 procent, hvilket er næsten en fordobling i forhold til november.

Der kræves beriget uran på omkring 90 procent at lave atomvåben.

Skulle udfase sanktioner

Atomaftalen blev indgået mellem Iran, FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer - USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien - og Tyskland.

Aftalen fra 2015 gik ud på, at Iran skulle afvikle dele af sit atomprogram, så landet aldrig ville kunne bygge atomvåben.

Til gengæld ville resten af verden udfase en række økonomiske sanktioner, som isolerede Iran og holdt landet fast i fattigdom.

Aftalen faldt på plads, mens Barack Obama var præsident i USA.

Vil vende tilbage

Da Donald Trump kom til som præsident, kørte han en hårdere linje mod Iran og tog afstand fra aftalen. I 2018 trak han USA helt ud af den og genindførte sanktioner. Herefter bakkede Iran også gradvist ud af dele af aftalen.

USA's nuværende præsident, Joe Biden, der blev indsat for lidt over et år siden, har meddelt, at amerikanerne er klar til at vende tilbage til aftalen.

Iran har hele tiden fastholdt, at alle sanktioner mod landet skal ophæves, før man kan vende tilbage til sine forpligtelser i aftalen.

URAN

Uran er det 92. grundstof i det periodiske system, og har det kemiske symbol U: Under normale temperatur- og trykforhold fremtræder dette actinid som et gråligt, svagt radioaktivt metal

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS