Stemmer ja til dyreforsøg

Schweizerne har været til folkeafstemning og skrottet tobaksreklamer, mediestøtte og særlige dyrerettigheder

Vælgerne i Schweiz har søndag blandt andet stemt om at øge mediestøtten. Det blev et nej. Kritikere har sagt, at journalisterne kan blive mindre kritiske over for regeringen, hvor støtten stiger.
Vælgerne i Schweiz har søndag blandt andet stemt om at øge mediestøtten. Det blev et nej. Kritikere har sagt, at journalisterne kan blive mindre kritiske over for regeringen, hvor støtten stiger.
Udgivet Opdateret

Forskerne i Schweiz kan også fremover lave forsøg på dyr i deres bestræbelser på at lave bedre medicin og finde bedre muligheder for at helbrede mennesker.

Det står klart, efter at vælgerne har været til folkeafstemning.

Schweiz har et meget direkte demokrati.

Det indebærer, at vælgerne ofte er til folkeafstemning for at tage stilling til en række spørgsmål.

Sådan en dag var søndag.

Strammer op på tobak

Alle politiske partier, forskere og regeringen har været imod at stramme reglerne for dyreforsøg.

Reglerne er stramme nok, siger de.

Da næsten alle stemmer var talt op ud på eftermiddagen, havde 80 procent afvist strammere regler.

Derimod har et flertal sagt ja i en anden afstemning, nemlig om at stramme reglerne for at reklamere for tobak.

Udgår her

Schweiz har internationalt set meget lempelige regler for at reklamere for tobak. Nu har 57 procent af vælgerne besluttet, at det skal ændres.

Det bliver forbudt at vise tobaksreklamer alle steder, hvor de kan ses af børn eller unge.

I praksis betyder det slut med tobaksreklamer i biografer, i medier, på sportsarenaer.

Støtter pressen

En tredje afstemning handlede om mere tilskud til medier.

Medierne er ramt hårdt af manglende reklameindtægter. Flere og flere reklamer flytter over på internettet og væk fra print, radio og tv.

56 procent sagde nej til større tilskud, skriver nyhedsbureauet dpa.

Modstandere af øget tilskud siger blandt andet, at flere statslige penge i pressen kan betyde, at journalister bliver mindre kritiske over for regeringen.

Ingen abe-rettigheder

I den nordlige kanton Basel stemte indbyggerne om et forslag, der ville give primater som aber nogle af de samme grundlæggende rettigheder, som mennesker har.

75 procent afviste forslaget.

Stemmeprocenten ved søndagens folkeafstemning var på 44 procent.

Det er ikke usædvanligt i et land, hvor der er folkeafstemning med nogle måneders mellemrum.

DYREFORSØG

Dyreforsøg har spillet en afgørende rolle i forebyggelse og behandling af en række sygdomme og test af kemiske produkters mulige bivirkninger. Antallet af forsøgsdyr har gennem en årrække fra slutningen af 1900-tallet ligget på cirka 300.000 dyr om året i Danmark, men siden 2009 har vi oplevet en markant nedgang i antallet af forsøgsdyr. Det skyldes blandt andet et øget fokus på dyrevelfærd i befolkningen og både folkelige og politiske krav om, at der skal bruges så få forsøgsdyr som muligt i forhold til den viden, man opnår via forsøgene. Også regler fra EU har haft indflydelse på forholdene i Danmark. I 2013 førte massivt pres fra dyrevelfærdsorganisationer til, at EU indførte et totalforbud mod at teste kosmetiske produkter, f.eks. sminke, ved hjælp af dyreforsøg. Samme år oprettede man i Danmark det såkaldte Danmarks 3R Center, et samarbejde mellem Fødevareministeriet, forskere, lægemiddelindustrien og dyrevelfærdsorganisationer. 3R Centeret arbejder på at forbedre forholdene for forsøgsdyr og nedbringe antallet af dyreforsøg.

Kilde: Faktalink.dk
Powered by Labrador CMS