TV-vært flået af skærmen

Tv-station BBC har suspenderet en vært, som beskyldes for at have betalt en teenager for seksuelle billeder

Udgivet Opdateret

Den britiske tv-station BBC har suspenderet en mandlig tv-vært.

Han er beskyldt for at have betalt tusindvis af britiske pund til en teenager for at modtage seksuelle billeder.

Det skriver BBC på sin hjemmeside søndag. Her fremgår det også, at tv-stationen er i kontakt med politiet.

- Tager det alvorligt

- BBC tager enhver påstand alvorligt, og vi har robuste interne processer på plads til proaktivt at håndtere sådanne beskyldninger.

Fredag bragte den britiske avis The Sun en historie om, at en BBC-vært har betalt over 35.000 pund - svarende til over 300.000 kroner - til en person på 17 år for seksuelle billeder.

Avisen skrev, at familien til den unge person havde klaget til BBC i maj. Familien blev ifølge The Sun forundret over at se, at tv-værten stadig var på skærmen. Derfor gik familien til The Sun.

En BBC-vært har betalt over 35.000 pund - tilsvarende over 300.000 kroner - til en person på 17 år for seksuelle billeder. Det skrev den britiske avis, The Sun, i fredags. (Arkivfoto).
En BBC-vært har betalt over 35.000 pund - tilsvarende over 300.000 kroner - til en person på 17 år for seksuelle billeder. Det skrev den britiske avis, The Sun, i fredags. (Arkivfoto).

I kontakt med familien

I en intern mail sendt til medarbejderne på BBC skriver tv-stationens generaldirektør, Tim Davie, at han er i kontakt med familien, som The Sun har talt med.

- Jeg vil gerne forsikre jer om, at vi arbejder hurtigt på at fastslå fakta og for at sikre, at disse sager håndteres retfærdigt og med omhu - herunder med eksterne myndigheder, hvor det er relevant, skriver han.

Også den britiske kulturminister, Lucy Frazer, er gået ind i sig i sagen. Tidligere på søndagen holdt hun et møde med ledelsen i BBC over de "dybt bekymrende" beskyldninger.

Minister orienteres løbende

- I betragtning af beskyldningernes karakter er det vigtigt, at BBC nu får plads til at udføre sin undersøgelse, fastslå fakta og træffe passende foranstaltninger. Jeg vil blive holdt opdateret, sagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Tim Davie forventer BBC at komme med en ny opdatering om sagen en af de kommende dage.

Værter i panik

Tidligere på søndagen skrev Sky News, at The Suns historie har udløst et stort postyr af spekulation på de sociale medier om, hvem BBC-værten kan være.

En række BBC-værter har de seneste dage afvist, at det er dem, der har står bag betalingerne.

Groomingens otte faser

1. Den kontaktskabende fase
Her forsøger krænkeren at skabe kontakt til barnet ved at lyve om sin identitet. Kontakten indledes oftest online.

2. Opbygning af venskabet
Når kontakten er etableret, vil krænkeren typisk forsøge at afdække særlige problemer, ønsker eller drømme, som barnet tumler med. Relationen udvikles over flere dage eller helt op til flere måneder.

3. Risikovurdering
Krænkeren vurderer herefter risikoen for at blive opdaget. Typisk vil krænkeren afprøve barnets evne til at holde på en hemmelighed, og danne sig et indtryk af, om barnets forældre eller omsorgspersoner kender til barnets færden på nettet.

4. Den eneste ene
Relationen styrkes, så barnet føler sig forpligtet over for det nye venskab. Barnet opfordres til at betro sig til krænkeren, og relationen testes ved at bede om noget til gengæld for fortroligheden. Relationen behøver endnu ikke at have en seksuel karakter, men hvis barnet er tøvende eller afvisende, så reagerer krænkeren ofte med skuffelse.

5. Det seksuelle tema afprøves
I denne fase antager grooming typisk en mere seksuel karakter. Krænkeren vil begynde at spørge ind til barnets erfaringer med kærester, seksuel aktivitet eller den fysiske udvikling. Krænkeren tilbyder sin viden og erfaring og sender nøgenbilleder af sig selv eller børn i seksuelle situationer for at afprøve barnets reaktion.

6. Det digitale overgreb arrangeres
Her foreslår krænkeren typisk at tale sammen over webcam eller at få tilsendt billeder af barnet. Det begrundes ofte med, at krænkeren vil se barnet, eller at barnets billeder er for dårlige. Krænkeren er i høj grad anerkendende og rosende, men når barnet giver efter, ændrer attituden sig til at være mere truende og krævende. Ofte trues barnet med at billeder eller webcam-optagelser offentliggøres.

7. Det fysiske møde arrangeres
Nogle krænker har som endelig mål at mødes fysisk med barnet for at gennemføre seksuel aktivitet. Ved grooming af yngre børn er det seksuelle tema ikke nødvendigvis blevet introduceret. Barnet kan derfor være af den overbevisning, at de skal mødes med en ven, der har fælles interesser. I sådanne tilfælde er det først ved det fysiske møde, at krænkeren kræver, at barnet medvirker i seksuel aktivitet.

Hvis barnet er tøvende eller afvisende overfor et møde, vil krænkeren som i fase 4 reagere insisterende og med skuffelse. Krænkeren vil typisk også bruge trusler om offentliggørelse af billeder eller optagelser som afpresning til at gennemføre et fysisk møde.

8. Hemmeligheden fastholdes
Gennemgående for denne og de tidligere faser er, at krænkeren understreger det unikke forhold, og at andre ikke vil kunne forstå det, hvorfor barnet må holde det hemmeligt. Ofte vil krænkeren pålægge barnet ansvar, skyld og skam og påstå, at barnet har gjort noget ulovligt og vil blive straffet.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd.

En af dem er Nicky Campbell. I et opslag på Twitter har han antydet, at han har politianmeldt en anden Twitter-bruger, der har nævnt ham som værende BBC-værten.

Powered by Labrador CMS