Får lønstigning på 11 procent

Hollywoodstatister får efter ny aftale søndag 11 procent mere i løn. Lønnen stiger igen med 4 procent i juli

Udgivet Opdateret

Bestyrelsen i skuespillerfagforeningen SAG-AFTRA har stemt en aftale med filmstudierne igennem og har i den forbindelse løftet sløret for en 11 procents lønstigning til statister.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Statisternes løn stiger med 11 procent allerede søndag, inden en yderligere stigning på 4 procent træder i kraft til juli næste år.

Derefter stiger den desuden igen et år senere med 0,5 procent.

Aftalen blev stemt igennem med 86 procent stemmer for og 14 procent imod.

Skal godkendes

Aftalen skal stadig godkendes af fagforeningens medlemmer.

Det står endnu ikke helt klart, hvornår det skal ske.

Aftalen med de store filmstudier, som blandt andet inkluderer Walt Disney og Netflix, sætter også nye regler for, hvordan de må benytte kunstig intelligens.

SAG-AFTRA's bestyrelse har godkendt fagforeningens aftale med de store filmstudier. (Arkivfoto).

Blokerer ikke kunstig intelligens

Aftalen "lader branchen bevæge sig fremad - den blokerer ikke for brugen af kunstig intelligens", lyder det ifølge det franske nyhedsbureau AFP fra SAG-AFTRA's forhandler Duncan Crabtree-Ireland.

- Men det gør, at performere stadig er beskyttede. Deres ret til samtykke er beskyttet. Deres ret til fair aflønning er beskyttet, og deres ret til ansættelse er beskyttet, siger han.

Flere store filmstudier har eksperimenteret med at bruge kunstig intelligens til at lave film.

For eksempel er det blevet brugt til digitalt at genskabe afdøde skuespillere.

Det er også blevet taget i brug til kunstigt at skabe en hel slagmark af soldater i en krigsscene, så filmstudiet ikke skal betale for statister.

Skanner kroppe

Visse filmstudier har endda krævet, at deres ansatte skuespillere lader deres krop blive skannet, så den kan gengives i 3D, uden at de får at vide, hvordan billederne bliver brugt.

Men i aftalen står det altså nu klart, at skuespillere får det samme i løn, når en digital repræsentation af deres krop bliver brugt, som hvis de rent faktisk havde været på filmsettet og udført arbejdet selv, siger Duncan Crabtree-Ireland.

- Brugen af digital gengivelse kan med denne aftale ikke bruges til at komme uden om kontakt med og aflønning af en statist, siger han.Powered by Labrador CMS