Nu ændrer prisen sig

En tønde koster i dag knap 86 dollar mod næsten 97 dollar i sidste uge

Udgivet Opdateret

I sidste uge lå olieprisen lige i underkanten af den grænse på 100 dollar pr. tønde, som den ellers ikke havde krydset i mere end et år.

Men i dag er olieprisen igen nede omkring 86 dollar, efter at den er faldet med næsten 11 procent den seneste uge.

På himmelflugt

Det er godt nyt for de danske forbrugere, som ikke kun kan se frem til billigere benzin og diesel, men som også kan glæde sig over, at råvarepriserne på en række forbrugsgoder dermed holder sig i ro.

Når olieprisens himmelflugt ser ud til at være bremset for nu, skyldes det ifølge seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank, at både renter og dollaren fortsat stiger.

Usynlig skillelinje

- Højere renter trækker aktivitet ud af den globale økonomi, og en stærkere dollar gør olieprisen dyrere, fordi olien afregnes i dollar.

- På et tidspunkt rammer vi en usynlig skillelinje, hvor investorerne vurderer, at prisen på olie er for høj. Den skillelinje har vi i første omgang ramt nu, lyder hans vurdering.

Helt naturligt

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, er af samme opfattelse. Han hæfter sig ved nøgletal fra USA, der viser, at efterspørgslen på benzin er faldet markant den seneste måned.

- Stigende priser har haft en forbrugseffekt, hvilket er helt naturligt i det køreglade USA. Investorerne frygter, at en amerikansk recession kan være rykket lidt tættere på, siger han.

Vil fremtvinge høje priser

Begge økonomer forventer, at benzin- og dieselpriserne i Danmark i den kommende tid vil falde i takt med oliepriserne.

Når olieprisen er steget den seneste måned, hænger det blandt andet sammen med, at lande som Saudi-Arabien og Rusland har skåret ned på produktionen i et forsøg på at fremtvinge højere priser.

Diesel eller benzin?

Hvad er egentlig bedst, hvis du skal have en pendlerbil – diesel eller benzin?

  • Hvis du skal pendle langt, kan det for det meste betale sig at købe en dieselbil frem for en benzinbil.
  • Men man skal op og køre omkring 25.000-30.000 kilometer om året, før det kan betale sig, at køre i en dieselbil.
  • Du kan beregne udgifterne ved at køre i en diesel- eller benzinbil ved at bruge FDM’s beregner på: http://www.fdm.dk/biler/bilkoeb/benzin-eller-diesel

Kilde: FDM.

Powered by Labrador CMS