Forsikringskunder skal have penge tilbage

Uvarslede ændringer gør, at de nu skal have penge tilbage, lyder dommen

Udgivet Opdateret

En række privatkunder hos forsikringsselskabet Tryg har krav på tilbagebetaling for uvarslede prisstigninger i perioden 2016-2020.

Det fastslår Sø- og Handelsretten i en dom fredag. 

Krav på tilbagebetaling

Sagen opstod på baggrund af en anonym henvendelse til Forbrugerombudsmanden.

-  Tryg Forsikring A/S skulle anerkende, at de berørte privatkunder har krav på tilbagebetaling, lyder det fra Sø- og Handelsretten.

Således lyder dommen fra retten, at vilkårene var ugyldige. 

Regulerede løbende

Det drejer sig om forsikring af: indbo, ulykke, rejse, bil, båd, hund, kat, knallert og motorcykel.

Af forsikringsbetingelserne, som er en del af den formelle aftale mellem forsikringsselskabet og forsikringstageren, fremgik det, at væsentlige ændringer ville blive varslet.

Men samtidig sagde Tryg, at en løbende regulering af prisen - indeksreguleringen - ikke blev betragtet som en ændring af prisen. 

Derfor skulle den ikke varsles, men blev automatisk accepteret af kunden, når betalingen skete.

Kan ikke laves

- Efter vores opfattelse kan man slet ikke indgå en bindende aftale med sine kunder om, at de ikke vil blive varslet om prisstigninger, lød det tilbage i 2022 fra daværende forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

- Den fortolkning af den aftaleretlige lovgivning er Tryg ikke enig i og derfor har vi anlagt retssagen, sagde hun i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af sagsanlægget.

Nogle krav ophører

Forbrugerombudsmanden fortalte dengang, at der kunne være stor forskel på forsikringskundernes tilgodehavender, og at nogle kunders krav på tilbagebetaling kan være ophørt, som følge af passivitet.

Dommen er afsagt fredag i Sø- og Handelsretten uden afholdelse af retsmøde. Normalt vil dommen og dens præmisser være at finde på domstolens hjemmeside, men en teknisk fejl gør, at dommen endnu ikke er offentligt tilgængelig.

Sø- og Handelsretten oplyser, at dommen senere vil blive offentliggjort.

Powered by Labrador CMS