Her er hjemmets værste bakteriebomber

Både tandbørster, vandflasker og fjernbetjeninger kan gemme på usynligt snavs i form af bakterier. Egne bakterier er ikke problem, men pas på spredning

Offentliggjort

Et støvet tv-bord, skidt på gulvet og fedtede fingeraftryk på køleskabet er tydelige tegn på, at det er tid til at smøge ærmerne op og gå i gang med rengøringen.

Når snavs er synligt, er det let at få øje på og gøre noget ved. Men i hjemmet er der også flere genstande og steder, der ofte gemmer på usynligt snavs i form af bakterier og vira.

Her er nogle af de ting, og hvad du bør være særligt opmærksom på.

Tandbørsten

Munden er et af de steder på kroppen, hvor bakterier trives allerbedst. Faktisk huser munden flere hundrede forskellige bakterietyper. Derfor er det ikke så underligt, at tandbørsten også kan indeholde rigtig mange bakterier.

Det er dog ikke så problematisk, da der trods alt er tale om ens egne bakterier, fortæller Niels Høiby, som er overlæge og professor i klinisk mikrobiologi ved Panum Instituttet og Rigshospitalet.

- Men hvis man er flere i husstanden, og et familiemedlem er forkølet eller hoster, kan tandbørsten hurtigt blive en kilde til smitte, fordi bakterier og virus sætter sig på børstehovedet, siger han og uddyber:

En tandbørste rummer som regel mange bakterier, fordi den er i direkte kontakt med munden. Derfor bør man undgå, at børstehovederne kommer i kontakt med hinanden. (Arkivfoto).

- Det mest optimale vil derfor være, hvis hvert familiemedlem har sit eget tandkrus, da det vil mindske risikoen for, at børstehovederne kommer i kontakt med hinanden.

Med tiden kan der også ophobe sig snavs og bakterier i bunden af tandkruset, der bør blive rengjort jævnligt.

- Selve tandbørsten skal skylles grundigt under vandhanen. Har man en elektrisk model, er det ekstra effektivt at tænde den, mens vandet løber over børstehovedet, siger Niels Høiby.

Tandlægeforeningen anbefaler, at tandbørsten bliver helt udskiftet, når børstehårene begynder at sprede sig. Det sker typisk efter cirka tre måneders brug.

Der har tidligere været fokus på, om tarmbakterier kan ende på tandbørsten, hvis man skyller ud i toilettet uden at lukke låget først.

Men ifølge Niels Høiby bør låget altid lukkes før skyl, uanset om der står tandbørster i nærheden eller ej:

- Omkring en fjerdedel af afføringen består af bakterier, som bliver fortyndet og kan blive spredt ud som små dråber, når man skyller ud.

Vandflasken.

Ligesom en tandbørste kan en genanvendelig vandflaske af hård plast eller stål også samle bakterier, da den er i direkte kontakt med munden.

Du bør derfor også rengøre vandflasken med jævne mellemrum.

- Hvis flasken tåler kogende vand, er det nok lettest at skolde flasken en gang imellem for at desinficere den. Det er særligt vigtigt, hvis man deler flasken med andre, siger Niels Høiby.

En vandflaske kan være en kilde til bakterier og virus, og derfor bør du undgå at dele den med andre. Hvis flere bruger den samme flaske, er det vigtigt, at den rengøres regelmæssigt.

Fjernbetjeningen.

En fjernbetjening kan hurtigt skifte hænder mange gange, og den kan derfor blive meget fedtet og fyldt med bakterier.

- Typisk vil det være nok at tørre fjernbetjeningen af med en fugtig klud, men det afhænger selvfølgelig af, hvor fedtede og beskidte hænderne er, siger han.

Du kan købe særlige desinficerende klude til elektronik, men ellers fungerer en smule håndsprit på en klud også. Vær dog opmærksom på, om knapperne og materialet på fjernbetjeningen tåler alkohol.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan hænder, der ikke er rene, overføre bakterier og virus til andre mennesker, hvis man rører ved noget, som en anden har rørt ved. Det kan for eksempel være, hvis flere rører ved den samme fjernbetjening. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS