Hvorfor forsvinder danske harer?

Danske forskere vil undersøge hundredvis af døde harer: Er det sprøjtegifte, der reducerer bestanden

Danmarks harebestand ser ud til at svinde ind, og derfor skal et hold danske forskere nu undersøge årsagen. En af årsagerne kan være sprøjtegift, siger forskerne. (Arkivfoto)
Danmarks harebestand ser ud til at svinde ind, og derfor skal et hold danske forskere nu undersøge årsagen. En af årsagerne kan være sprøjtegift, siger forskerne. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Hvorfor bliver der færre og færre harer?

Det skal et hold danske forskere de kommende år undersøge, skriver Jyllands-Posten.

En af teorierne er, at sprøjtegifte har en indflydelse på harernes sundhed.

- En stor del af årsagerne til harens tilbagegang i Danmark skal formentlig søges i ændringer i landbrugets dyrkningsformer, siger Sussie Pagh, seniorforsker på Aalborg Universitet.

Pesticider

Hun peger på, at landbruget tidligere var præget af små marker med stor variation i afgrøderne. Moderne landbrug er derimod større markflader med få afgrøder og udbredt brug af pesticider.

Miljøstyrelsen har bevilget 2,7 millioner kroner til projektet. 

Det skal gennemføres som et samarbejde mellem forskere på Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet.

Uvist hvor mange

Forskerne vil de næste tre år undersøge sundheden hos 400 døde harer. 100 af dem vil blive undersøgt for forskellige pesticider, fortæller forskerne.

De vil blandt andet undersøge, om sprøjtegifte påvirker harernes sundhed og evne til at yngle.

Det er uvist, præcis hvor mange harer, der lever i Danmark. 

Men der ser ud til i dag at være færre harer end tidligere.

Nedlagt færre

Sussi Pagh fortæller, at statistikken over jagtudbytte er det tætteste, man kommer på en opgørelse over antallet af harer i Danmark.

- Og den taler sit tydelige sprog om en dramatisk tilbagegang. I løbet af de senere årtier har danske jægere nedlagt 4 pct. færre harer fra år til år. Og haren er i stigende omfang flyttet fra landet ind i sommerhuskvarterer og byområder, siger hun til Jyllands-Posten.

De senere år har det årlige jagtudbytte ligget på omkring 40.000 harer, men i den forgangne jagtsæson var der under 30.000.

Den danske hare

Haren ligner til forveksling en stor kanin med sine karakteristiske lange øre og gulbrune pels. I dag er det relativt almindeligt at se en hare, da haren er udbredt i det meste af Danmark. 

Men tidligere var haren faktisk truet i Danmark. Her stod det allerværst til med bestanden af harer i Nord- og Vestjylland.

Haren er afhængig af levesteder med åben natur i Danmark. Men netop den åbne natur bliver oftest brugt til landbrug, som udgør op mod 60 procent af vores areal. 

Det gør, at mange harer lever på marker, men det kan få konsekvenser for de helt små harekillinger.

Hvert år bliver der dræbt harekillinger under forårets høst af foderafgrøder, fordi de ikke når at flygte fra deres levested på marken.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening
Powered by Labrador CMS