Judith frygter at miste sin læge

Flere politikere vil gøre noget ved lægedækningen i Region Midtjylland, der er presset lokalt

Judith Skaarup fra Ørsted på Djursland er bange for at stå uden læge tæt på, hvor hun bor.
Judith Skaarup fra Ørsted på Djursland er bange for at stå uden læge tæt på, hvor hun bor.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Det går ikke, at der er så store lokale forskelle i lægedækningen.

Sådan lyder det fra flere politikere i Region Midtjylland, der dog ikke er helt enige om, hvad løsningen er.

At en løsning tilsyneladende ikke er lige for, bekymrer borgere som Judith Skaarup, der i næsten fem årtier har boet i den lille by Ørsted på det nordlige Djursland

Trygheden er på spil

Trygheden er på spil, føler hun. For den sidste tilbageværende læge i Ørsted har ikke mange år inden for lægegerningen tilbage, skriver TV2 ØSTJYLLAND.

For med sine 69 år går der formentlig ikke længe, før lægen Henrik Willemoes pensionerer sig selv. Og det bekymrer Judith Skaarup.

- Da jeg flyttede hertil, havde vi to læger, det var ren luksus. Jeg frygter, at der jo nok ikke går så mange år, inden han holder, siger Judith Skaarup til TV2 ØSTJYLLAND.

Samfundsmæssig forpligtigelse

Susanne Buch er valgt til regionsrådet for SF. Og så sidder hun i udvalget for nære sundhedstilbud, som blandt andet har ansvaret for almen praksis.

- Vi har en samfundsmæssig forpligtelse fra regionernes side. Der er en uoverensstemmelse, som vi er nødt til at tage os af, siger Susanne Buch til TV2 ØSTJYLLAND.

De seneste dage har TV2 ØSTJYLLAND afdækket konsekvenserne af, at næsten tre fjerdedele - 72 procent - af de 237 østjyske lægepraksisser er lukket for tilgang af nye patienter.

Vil ruske op i systemet

Også hos Enhedslisten i Region Midtjylland ønsker man at ruske i det nuværende system.

Partiets medlem af regionens udvalg for nære sundhedstilbud, Henrik Qvist, ønsker at arbejde for, at regionen i højere grad er med til at samle lægerne, hvor er det største behov.

- Der er lidt for mange læger med små enkeltmands-praksisser, og det er ikke godt i forhold til den faglige sparring. Vi skal skabe mulighederne for flere fællesskaber, siger Henrik Qvist til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere uddannelsesstillinger

Nationalt er man i øjeblikket i gang med at skabe flere uddannelsesstillinger i almen praksis. Men selvom, der er flere læger på vej, så løser problemet med fordelingen ikke sig selv.

Det mener lægernes fagforening, PLO, der peger på, at lægerne har familier, og at det derfor ikke er helt ligegyldigt, hvad der er i de områder, de skal drive praksis.

Ifølge PLO er det også væsentligt, at der er et velfungerende hospital i nærheden, og at der er andre praktiserende læger at sparre med. Men sundhedshuse er ikke nødvendigvis løsningen.

- Det giver mening at have et sundhedshus som kraftscenter for de læger, der er i området. Hvis man for eksempel laver et sundhedshus for 60-70 læger i en by på størrelse med Silkeborg og giver fem læger mulighed for at bruge det, så får størstedelen ikke glæde af det, siger formand for PLO Midtjylland, Henrik Idriss Kise til TV2 ØSTJYLLAND.

Har ret til to valgmuligheder

Ifølge sundhedsloven har borgere ret til mindst to praktiserende læger at vælge imellem inden for 15 kilometer fra, hvor de bor.

Og mens den ret er udfordring i blandt andet Odder, så er der for Judith Skaarup i Ørsted på Djursland andre læger at vælge imellem, når hendes nuværende går på pension.

Formand for regionens udvalg for nære sundhedstilbud, Else Søjmark (S), mener, at regionen som helhed har en god lægedækning.

Ifølge hende er de lokale udfordringer mest udtalt i den østlige del af regionen. Og det vil hun dæmme op for først og fremmest ved at være på forkant.

- Vi følger udviklingen og befolkningstilvæksten. Der er nogle mønstre i forhold til borgerne. Og så handler det om at have overblik over kapaciteten hos lægerne og en god, tæt dialog med de praktiserende læger, siger hun.

Powered by Labrador CMS