Norge: Desværre, Danmark

Norge kommer ikke til at redde de danske priser, lyder det fra statsministeren

Den svenske statsminister afviser, at Danmark kan få mere norsk gas.
Den svenske statsminister afviser, at Danmark kan få mere norsk gas.
Udgivet Opdateret

Norge kan ikke umiddelbart levere mere gas til Danmark.

Det siger den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, onsdag på et kort pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S).

Mere gas fra Norge er ellers kommet på dagsorden, fordi EU-landene ønsker at udfase gas fra Rusland, der har invaderet Ukraine.

Leverer maksimalt

- Norge står ved sine forpligtigelser om at levere gas til Europa. Vi leverer maksimum af det, vi kan. Vi skal være større på vedvarende energi og producere mere vedvarende energi med vind fra hav og land og kraft fra sol, siger Jonas Gahr Støre.

EU-Kommissionen fremlagde tirsdag et udspil, som skal gøre EU uafhængigt af fossil energi fra Rusland inden 2030.

Den første del af planen går ud på at reducere EU-landenes afhængighed af russisk gas i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

Rusland leverer i dag omkring 40 procent af EU-landenes gas.

Vil have norsk gas

Danmark foretrækker norsk gas.

- Jeg vil langt hellere have energi fra Norge end fra Rusland. Hvis jeg forstår korrekt, har de spændt hanerne, så meget som de kan gøre på den norske gas.

- I dag har vi talt om, at vi har behov for mere vedvarende energi, og der er I dygtige i Norge, siger Mette Frederiksen.

Senere på året kan der skrues mere op fra de norske haner, når man igen får gang i flydende gas kaldet LNG til det øvrige Europa fra Finnmark.

- Det kommer i gang igen, når vi nærmer os sommeren. Derefter kommer der mere gas, siger Støre.

Danmark har ikke anlæg til at modtage LNG på nuværende tidspunkt.

NATURGAS I DANMARK

Rygraden i gasinfrastrukturen er transmissionssystemet, der leder naturgas fra Nordsøen ind til distributionsnettene på landjorden. Distributionsnettene udgør forbindelsen til kunderne. Det er Energinet, der ejer og driver transmissionssystemet i Danmark. Transmissionssystemet er også adgangsvejen til Tyskland og Sverige og til de to danske gaslagre, der er samlet i Energinet-koncernen. Gaslagrene anvendes til sæson- og døgnudjævning og som nødlager i tilfælde af forsyningssvigt.

Kilde: Energistyrelsen
Powered by Labrador CMS