Pas på: 'Sukkerfri sodavand' kan gå ud over dit helbred

En ny undersøgelse tyder på, at de kunstige sødestoffer måske ikke er så harmløse

Udgivet Opdateret

Du kender sikkert følelsen. 

Du slubrer din kaloriefattige sodavand ned, og nyder den søde smag uden skyldfølelse eller kalorier forbundet med sukker. 

Men en ny undersøgelse tyder på, at disse kunstige sødestoffer måske ikke er så harmløse, som man engang troede, de kan endda øge risikoen for diabetes eller vægtøgning. 

Det skriver National Geographic.

Forskere har længe haft mistanke om en sammenhæng mellem kunstige sødestoffer og fedme hos mennesker, men indtil nu er denne sammenhæng kun blevet vist i laboratoriemus. 

Større risiko for diabetes

Men nu, i et forsøg, der er det første af sin slags, har forskere i Israel testet disse kemikalier på mennesker. 

Deres resultater viser, at kunstige sødestoffer ikke kun forstyrrer de mikrober, der lever i menneskers tarme - som er afgørende for blandt andet at levere essentielle næringsstoffer og fordøje kostfibre - men nogle af sødestofferne kan også påvirke, hvor hurtigt kroppen fjerner sukker fra blod efter et måltid, skriver National Geographic. 

Jo længere glukose bliver i blodet, jo større er risikoen for diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kronisk nyresygdom.

Disse light-produkter er måske ikke helt så uskyldige som de ser ud.
Disse light-produkter er måske ikke helt så uskyldige som de ser ud.

"De bruges med håbet om at give os den søde smag uden at skulle betale kalorieprisen," siger Eran Elinav, immunolog ved Weizmann Institute of Science i Israel, som er hovedforfatter til undersøgelsen.

Problemet er, at sødestofferne forstyrrer mikrobiomet, der er med til at nedbryde maden, vi spiser, og sikrer, at vores immunforsvar er sundt.

Selv om sødestofferne ikke giver næring til os mennesker, tjener de alligevel som næringsstoffer for nogle mikrober, som derefter formerer sig. 

Og det forårsager en ubalance i mikrobielle populationer, der kan forårsage kronisk tarmbetændelse eller tyktarmskræft.

Powered by Labrador CMS