Risikerer to års fængsel

En bornholmer fandt en pistol, tog den med til sit hus og cyklede tilbage med den. Han risikerer nu fængsel

Udgivet Opdateret

Det kan koste en 67-årig mand to års fængsel, at han i oktober sidste år tog en pistol med sig hjem i stedet for at ringe til politiet.

Pistolen fandt han på Galløkken i Rønne den 5. oktober om eftermiddagen.

Her lå pistolen, som var af mærket Glock, i en pistolkasse. Der var desuden to magasiner til pistolen.

Det fremgår af anklageskriftet mod manden, som tirsdag skal for Retten på Bornholm.

Advarede ikke politiet

Kassen med pistolen og magasinerne tog han med hjem til sit hus, hvor han undersøgte pistolen nærmere og kunne konstatere, at den var ægte.

Herefter lagde han pistolen tilbage i kassen og cyklede tilbage til Galløkken, hvor han lagde pistolen og magasinerne på samme sted, som han havde fundet dem.

Den 67-årige advarede ikke selv politiet, men det gjorde hans samlever, som efter fem dage hentede den og afleverede den til politiet, uden at han vidste det.

Skærpede omstændigheder

Anklagemyndigheden mener, at manden gjort sig skyldig i at have besiddet et skydevåben under særligt skærpende omstændigheder. Det straffes med minimum to års fængsel.

Hans advokat, Peter Paldan Sørensen, oplyser, at manden erkender de faktiske omstændigheder - altså at have taget pistolen. Men han vil forsøge at få ham dømt efter våbenloven, så han kan få en mildere straf.

Det var en pistol af mærket Glock, som en 67-årig mand i efteråret fandt på Galløkken i Rønne og tog med sig hjem. (Arkivfoto).
Det var en pistol af mærket Glock, som en 67-årig mand i efteråret fandt på Galløkken i Rønne og tog med sig hjem. (Arkivfoto).

Flere andre

Fundet af pistolen har ikke kun ført til en sag mod den 67-årige. Den er også omdrejningspunktet i sager mod flere andre.

Ifølge TV2 Bornholm har ni personer siddet varetægtsfængslet siden slutningen af oktober og starten af november i en sag, der handler om både besiddelse af skydevåben og røveri.

Tre mænd er allerede dømt i den sag, mens sagen mod de seks andre ifølge mediet først kommer for retten til april.

STRAFFELOVEN § 192 a

§ 192 a Med fængsel fra 2 år indtil 8 år straffes den, der overtræder lovgivningen om våben og eksplosivstoffer eller artikel 4, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 258/2012 af 14. marts 2012 ved under særligt skærpende omstændigheder at indføre, udføre, transportere, erhverve, overdrage, besidde, bære, anvende, tilvirke, udvikle eller med henblik på udvikling forske i

1)skydevåben eller

2)andre våben eller eksplosivstoffer, når våbnet eller eksplosivstofferne på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade.

Stk. 2. Den, der i øvrigt overtræder lovgivningen om våben og eksplosivstoffer under særligt skærpende omstændigheder, straffes med fængsel indtil 6 år.

Stk. 3. Ved fastsættelse af straffen for ulovlig besiddelse af skydevåben efter stk. 1, nr. 1, skal det indgå som en skærpende omstændighed, at skydevåbnet besiddes på offentligt tilgængeligt sted. Besiddes der samtidig ammunition, der kan affyres med skydevåbnet, skal dette indgå som en yderligere skærpende omstændighed ved straffastsættelsen.

Stk. 4. Ved fastsættelsen af straffen for ulovlig besiddelse af andre våben eller eksplosivstoffer efter stk. 1, nr. 2, skal det indgå som en skærpende omstændighed, at våbnet eller eksplosivstoffet besiddes på offentligt tilgængeligt sted eller andet sted, hvor mennesker færdes eller opholder sig. Besiddes der samtidig anordninger, der kan bringe våbnet eller eksplosivstoffet til sprængning, skal dette indgå som en yderligere skærpende omstændighed ved straffastsættelsen.

Kilde: Straffeloven
Powered by Labrador CMS