Vil stoppe voldtægter af handikappede

Beboere på botilbud har syv gange højere risiko for at blive udsat for voldtægt. Venstre vil nu øge oplysning

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Venstre vil afsætte 8 millioner kroner til seksualundervisning for unge og voksne med funktionsnedsættelse på botilbud.

Formålet er at forebygge seksuelle overgreb ved at undervise i grænser og samtykke.

Undervisningen skal også omfatte rådgivning om digitale krænkelser, herunder deling af intime billeder.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Venstre vil afsætte penge til, at unge og voksne med funktionsnedsættelse på botilbud kan få seksualundervisning om grænser og samtykke.

Det skal forhindre seksuelle overgreb på botilbud, hvor der er væsentlig højere risiko for at blive udsat for voldtægt.

Sådan lyder det fra Venstres handicapordfører, Anni Matthiesen.

Mangler oplysning

- De unge på botilbuddene mangler oplysning om, hvad der tilladt, og hvad der er forbudt i forhold til seksualitet. Det skal ikke være farligere at bo på et botilbud som ung pige end at bo et andet sted.

- Der er et efterslæb blandt de her unge med særlige behov, hvor vi er nødt til at gribe mere ind i forhold til at klæde dem på, så de reelt ved, at det, der foregår, er kriminelt, siger Anni Matthiesen.

Vil afsætte otte millioner

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder fra 2022 viser, at beboere på botilbud har syv gange højere risiko for at blive udsat for voldtægt end den øvrige befolkning.

Venstre foreslår, at der ved de kommende SSA-forhandlinger afsættes 8 millioner kroner til seksualoplysning på botilbud for unge og voksne med funktionsnedsættelser.

Venstre foreslår, at der ved de kommende SSA-forhandlinger afsættes 8 millioner kroner til seksualoplysning på botilbud for unge og voksne med funktionsnedsættelser.

Skal undgå intime billeder

SSA-reserven er en pulje, som Folketingets partier årligt udmønter for de næste fire år.

Midlerne gives til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. I aftalen for 2024-2027 skal 885 millioner kroner udmøntes.

Der skal med forslaget også udvikles et rådgivningskoncept til at hjælpe målgruppen med at håndtere digitale krænkelser, såsom at undgå at dele intime billeder uden samtykke.

Organisationer skal med

- Jeg håber, at man vil involvere nogle af de organisationer, som i forvejen ved, hvordan de skal behandle unge med særlige behov, og starte en dialog om, hvordan man bedst gør det i praksis, siger Anni Matthiesen.

Det kunne eksempelvis være Sex & Samfund eller foreningen Ligeværd, siger hun.

Hilser velkommen

Majbrit Berlau, der er generalsekretær i foreningen Sex & Samfund, hilser Venstres forslag velkommen. Der har nemlig manglet en struktureret indsats på det her område, mener hun.

- Ligesom resten af samfundet, har sårbare unge, der bor på et botilbud, brug for at lære om krop, seksualitet og grænser. Det kræver en anden tilgang at sikre, at de her unge bliver klædt på på samme vilkår som andre unge.

Kan højne livskvaliteten

De har ikke altid fået den nødvendige hjælp til forstå deres krop og til at kommunikere deres grænser klart og tydeligt, siger hun.

- Det gælder både i forhold til at beskytte dem selv, men også så de ikke overskrider andres grænser. Det kan være med til at højne livskvaliteten for de unge ved at øge deres tryghed og trivsel, siger Majbrit Berlau.

To er for

Ifølge Anni Matthiesen bakker de to andre regeringspartier, Socialdemokratiet og Moderaterne, op om forslaget.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Powered by Labrador CMS