37 timers arbejdsuge er en skrøne

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Danskere i fuldtidsjob bryster sig af at arbejde 37 timer om ugen. Men i virkeligheden er arbejdsugen for de ansatte i landets virksomheder og i den offentlige sektor noget kortere.

En særkørsel fra Danmarks Statistik over danskernes arbejdstid viser, at fuldtidsansatte danskere i gennemsnit lægger 31,2 timer på jobbet om ugen, skriver Børsen.

Ifølge en kortlægning foretaget af Jens Bonke, seniorforsker ved Rockwoolfondens Forskningsenhed, er ferier, helligdage og skiftende arbejdstider hovedårsagen til, at danskerne arbejder fem timer mindre om ugen end de traditionelle 37 timer.

Og det presser velfærden, advarer Torben Tranæs, der er forskningsdirektør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»Udviklingen i arbejdstiden er et dilemma. Jo mere velstand vi tager hjem som fritid, jo sværere bliver det at skattefinansiere den offentlige sektor. Det oplever den enkelte måske ikke som et valg, men det er det,« siger han til Børsen.

Og udviklingen går mod endnu kortere arbejdstider. På ti år er danskernes faktiske arbejdstid faldet med en time om ugen. Det svarer til, at der er barberet 41.000 stillinger væk, og at den økonomiske velstand er reduceret med 30,5 milliarder kroner, viser en beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Kortere arbejdsuger er en af Alternativets mærkesager frem mod det forestående folketingsvalg. Partiets politiske leder, Uffe Elbæk (Å), har blandt andet foreslået at nedsætte den ugentlige arbejdstid fra 37 timer til 30 timer. Det vil ske helt af sig selv i løbet af ti år, hvis den nuværende tendens fortsætter.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) peger ligesom Torben Tranæs på, at udviklingen vil betyde færre penge til velfærd. Hun mener, at en sænkelse af skatten på arbejde, som de Radikale har foreslået, kan motivere folk til at arbejde mere og derved skaffe flere velfærdskroner.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), siger til Børsen, at Venstre i stedet vil prioritere at få flere i arbejde frem for at øge den effektive arbejdstid.

Powered by Labrador CMS