Al dansk musik forsvinder fra Youtube

En aftalestrid mellem Youtube og musikerforeningen Koda betyder, at al dansk musik efter alt at dømme forsvinder fra Youtube.

En strid mellem Koda og Youtube kan skabe store problemer for musikglade danskere. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Forhandlingerne mellem Youtube, ejet af Google, og den danske forening for musikrettigheder Koda om betaling til danske kunstnere for, at deres musik bliver spillet og hørt på Youtubes musiktjenester er nået et kritisk punkt.

Ifølge Koda har Google derfor torsdag meddelt organisationen, at arbejdet med at fjerne al dansk musik fra tjenesterne vil blive igangsat hurtigst muligt. Det skyldes, at parterne ikke er blevet enige om en ny betalingsaftale, før den eksisterende udløb.

Google bekræfter over for Newsbreak.dk forholdet. Dan Chalmers, direktør for Youtube Music i Europa, siger i en skriftlig kommentar torsdag aften, at samtalerne har været gode, men frugtløse.

– I de seneste måneder har vi arbejdet med at forny vores licens med Koda. Selvom vi har haft gode samtaler, er det desværre ikke lykkedes at nå til enighed om en aftale, før den eksisterende udløb. Uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark, siger han.

Google meddeler, at aftalen med Koda udløber 1. august, hvorefter det danske musikindhold på YouTube vil blive fjernet.

Hvad betyder det for dig?

Fordi parterne ikke har nået at lave en ny aftale inden udløb af den eksisterende betyder det de facto, at dansk musik på Youtube ikke længere bør være tilgængeligt. Den besked har Koda altså fået fra Google, der ejer Youtube.

Som forbruger kan du derfor i princippet fra nu af risikere ikke længere at kunne streame dansk musik på Youtubes musiktjenester. Med mindre der bliver indgået en ny aftale, vil det være virkeligheden fremover.

Dog er der udsigt til en kommende aftale, fordi der i øjeblikket er forhandling i gang om en fælles nordisk aftale, der skal erstatte selvstændige lande-aftaler. Faktisk er det også de forhandlinger, der er en del af stridens kerne.

Hvad gik galt?

Youtube har for nylig indgået en ny licensaftale med blandt andet Sverige, men de øvrige nordiske lande arbejder på en fællesnordisk aftale. Aftalen skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale med Google.

Problemet for danske musikere er opstået ved, at den danske aftale udløb i april og efter en midlertidig forlængelse i forbindelse med forhandling, er det nu kommer så vidt, at Google ikke længere vil være vært for dansk musik.

Google mener, at Koda kræver for mange penge til de udøvende kunstnere. “Koda beder om væsentligt mere end det, vi betaler vores andre partnere rundt om i verden, og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere”, siger Chalmers.

Omvendt mener Koda, at Google er for grådige, fordi de vil have betalingen fra Google til Koda sat betragtelig ned, mens der forhandles.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart, siger Kodas direktør Gorm Arildsen i en pressemeddelelse.

En dør på klem

Faktisk er begge parter helt enige om, at der har været en god dialog gennem forhandlingen, men alligevel er det altså gået galt. Google siger det ret tydeligt. “Der kan ikke være dansk musik på Youtube uden en aftale”, men Koda mener, det er et voldsomt pressionsmiddel i en forhandling.

– Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår, siger Kodas mediedirektør Kaare Struve.

Om det er meningen eller ej, skal vi lade være usagt, men ifølge Dan Chalmers er døren i hvert fald på klem.

– YouTube har licensaftaler med langt hovedparten af alle pladeselskaber og udgivere, og det gør, at folk over hele verden kan se musikvideoer på YouTube. Vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube, siger han.

Powered by Labrador CMS