Blodrød fredag: Danske aktier i stort fald

Ingen af de 20 mest handlede aktier på børsen i København gik på weekend med en stigning.

Ingen af de 20 mest handlede aktier på børsen i København gik på weekend med en stigning. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Normalt er det søndag, der dukker op i hukommelsen, når man hører ordet blodrød. Ordet er dog en særdeles rammende beskrivelse for fredagens aktiehandel.

Det danske C20 Cap-indeks lukkede fredag eftermiddag med et fald på næsten tre procent.

Mads Zink, chefhandler i Danske Bank vurderer, at dagens udvikling skyldtes, at markederne gennem flere uger har klaret sig rigtig godt. Dermed øjnede investorerne en fortjeneste ved at sælge ud af aktiebeholdningen.

– I den slags markeder kigger man oftest ikke særligt meget på de enkeltstående nyheder, der er omkring selskabet, men det drejer sig mere om at tage generel risiko ud af porteføljerne, siger han til Ritzau Finans.

Profit-action

Også Mads Zinks kollega i Jyske Bank, aktiehandler Kim Sejdelin, mener, at aktiehandlerne så muligheden for at score en profit.

– Vi ser flere indekser, der nærmer sig rekordniveauer, og så skal der ikke opstå mange lejligheder til profithjemtagning, før handlerne slår til, og det er nok det, der er gået i markedet nu, sagde Kim Sejdelin til Ritzau Finans tidligere på dagen.

Indekset faldt helt nøjagtigt 2,9 procent.

I eliteindekset C20 gik det værst ud over Genmab, Pandora og Jyske Bank, der faldt med henholdsvis 5,8 procent, 3,8 procent og 3,7 procent.

Genmabs fald skal også ses i det lys, at selskabets aktie siden nytårsskiftet er steget med hele 26,5 procent, mens der isoleret for de seneste tre måneder ifølge Ritzau Finans har været tale om en kursstigning på 44,1 procent.

Faktisk var der ingen i C20-indekset, der gik på weekend med en stigning.

Selskabet, der klarede sig mindst skidt, var ingeniørkoncernen FLSmidth, som slap med et fald på 0,5 procent.

Heller ikke aktieklassens nyeste medlem havde en specielt god dag. Dong havde torsdag første dag som børsnoteret selskab, hvor det blev til en stigning på næsten ti procent. Fredag blev det til et fald på 2,7 procent, så en aktie nu koster 247,8 kroner.

Møgdag for SAS

SAS-aktien faldt fredag med 11,2 procent efter et svagt regnskab. Det er dagens største fald blandt samtlige aktier på fondsbørsen i København.

Allerede kort efter børsåbningen dykkede SAS-aktien med 9,5 procent til 16,20 kroner. Og nedturen fortsatte altså, indtil børsen lukkede klokken 17.

Her landede flyselskabets aktier i kurs 15,90 kroner per aktie.

SAS kunne tidligere fredag præsentere et skuffende regnskab, selv om selskabet har været begunstiget af lave brændstofpriser. Både omsætningen og overskuddet dykkede markant i andet kvartal af regnskabsåret 2015/2016.

SAS kom ud af andet kvartal med et resultat før skat på 127 millioner svenske kroner.

Det er væsentligt lavere end samme periode sidste år, hvor resultatet før skat lød på 355 millioner svenske kroner.

Samlet lyder bundlinjen efter første halvår på minus 182 millioner svenske kroner i SAS.

Flyselskabets regnskab er bestemt ikke optimalt, konstaterer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

– Jeg har svært ved at sætte andre ord end skuffende på det her regnskab. SAS har haft store besparelser på brændstof, men alligevel kan selskabet ikke tjene flere penge, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Ifølge topchef i SAS Rickard Gustafson er flyselskabets regnskab især skæmmet af pres på billetpriserne, vedligeholdelse og negativ valutaeffekt.

Topchefen påpeger, at SAS desuden rammes hårdt af, at selskabets gamle kernekunder – de forretningsrejsende – bliver færre.

– Markedsudviklingen med en vækst frem for alt inden for fritidssegmentet og en dalende vilje til at betale blandt kunderne udhuler lønsomheden i industrien, siger Rickard Gustafson.

SAS stod vel at mærke for det største kurssmæk fredag på fondsbørsen i København, men det har generelt været en træg dag for aktiehandlen.

Der var således også røde tal over hele linjen hos eliteselskaberne i C20-indekset.

Powered by Labrador CMS