Bøderegn: Denne by er fuld af sure smileyer

Adskillige beværtninger i Haderslev har i den seneste måned haft store problemer med at lave op til Fødevarestyrelsens krav.

Restaurantgæster i haderslev kan lige nu møde mange sure smileyer på byens spisesteder. Foto: Scanpix
Restaurantgæster i haderslev kan lige nu møde mange sure smileyer på byens spisesteder. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Restaurantgængere i Haderslev vil for tiden blive mødt af sure smileyer i vinduerne på en hel del af byens spisesteder. Intet mindre end fire steder har nemlig fået bøder og sure smileyer af Fødevarestyrelsen i august måned. Det skriver jv.dk.

Det drejer sig om Cafe Kridt, Ristorante Firenze, Hoptrup Pizzeria og Oyisi Running Sushi & Wok.

De mange anmærkninger skyldes blandt andet for varmt kød, dårlig rengøring og manglende egenkontrol.

Hos Cafe Kridt uddelte Fødevarestyrelsen en bøde på 10.000 kroner ved et kontrolbesøg 18. august. Her fandt styrelsen problemer med kyllingekød, oksekød og laks, der blev opbevaret ved for høje temperaturer.

Her mener indehaver Gry Kibsgaard, at Fødevarestyrelsens kontrolmedarbejder var meget hård i sin vurdering.

Hun forklarer, at et køleskab på lageret ikke var blevet lukket helt ved et hændeligt uheld, og derfor var nogle varer blevet for varme. Hun understreger, at hun driver flere caféer, og forsikrer, at der er styr på fødevaresikkerheden og hygiejnen.

– Det gør mig mega ked af det, for jeg har lavet det her i ti år, og vi har aldrig før fået bøder eller anmærkninger, siger Gry Kibsgaard til Newsbreak.dk.

– Der er ikke noget mad, der er råddent hos mig, slår hun fast.

Varm mad og beskidt dåseåbner

En beskidt dåseåbner og beskidt skuffe kostede Ristorante Firenze en sur Smiley og en bøde. Foto: Google Street View
En beskidt dåseåbner og beskidt skuffe kostede Ristorante Firenze en sur Smiley og en bøde. Foto: Google Street View

Oyisi Running Sushi & Wok havde også problemer med for varm mad. Her resulterede det i en bøde, at blandt andet fersk laks blev målt til at være 13,1 grader varmt. Virksomheden fortalte, at laksen normalt bliver opbevaret i et andet køleskab.

Det kontrollerer Fødevarestyrelsen

På kontrolrapporten er der en række kontrolområder.

Ved hver kontrol bliver et af tre hygiejneområder samt egenkontrollen og offentliggørelsen af resultaterne kontrolleret. Det er forskelligt, hvad der derudover bliver kontrolleret ved det enkelte besøg. Over tid bliver alle områder kontrolleret.

Her er nogle eksempler på, hvad der bliver kontrolleret i butikker og restauranter med salg til forbrugerne:

  • Hygiejne
  • Er køleskabet koldt nok?
  • Er der gamle dejrester i røremaskinen?
  • Er lokalerne i orden?
  • Virksomhedens egenkontrol
  • Virksomheden skal selv overvåge, at fødevarernes holdbarhed er i orden ved modtagelse, at temperaturen, de opbevares ved, er kold nok og så videre. Fødevarestyrelsen kontrollerer, at virksomhedens egenkontrol er i orden.
  • Mærkning og information
  • Kan delikatessen oplyse om skinkesalatens ingredienser og holdbarhed? Hvis ikke skal der være mærkning på bakken. Er der dansk mærkning på varerne
  • Godkendelser m.v.
  • Må virksomheden overhovedet sælge de varer, den gør?
  • Særlige mærkningsordninger
  • Har virksomheden dokumentation for, at de indkøbte økologiske varer rent faktisk er økologiske? Er den obligatoriske mærkning af oksekød (som er indført i forbindelse med fund af kogalskab) korrekt?
  • Varestandarder
  • Er der et skilt med angivelse af størrelse og klasse ved løssalg af kartofler?
  • Er der angivet hvilke tilsætningsstoffer, der er anvendt i produkterne?
  • Er der for meget nitrit i slagterens spegepølse?
  • Forureninger
  • Er der svampegifte i pistacienødderne?
  • Emballager m.v.
  • Afgiver keramikken for meget bly eller cadmium?

Kilde: Fødevarestyrelsen

Hos Ristorante Firenze er det dårlig rengøring, som har givet restauranten en bøde og en sur smiley, mens Hoptrup Pizzeria har problemer med forholdene til håndvask og med sin egenkontrol.

 

 

Powered by Labrador CMS