Boligejerne har talt: F1-lånet er helt dødt

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Det etårige flekslån er langt fra så attraktivt, som det har været. Kun tre procent af boligejerne vælger F1-lånet, viser ny analyse.

Der er stadig mange boligejere, der har et F1-lån, men der er næsten ingen, der optager et nyt.

Da F1-lånet havde sin storhedstid, var næsten hvert andet udlån et etårigt rentetilpasningslån. I dag er lånet røget helt i glemmebogen.

Kun tre procent af de boligejere, der optog nyt lån i fjerde kvartal 2014, valgte således et F1-lån. Det viser en dugfrisk analyse fra Realkredit Danmark.

Det skyldes en kombination af lav rente, samt at F1-lånet er blevet dyrere relativt set, påpeger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

– Mange benytter det lave renteniveau til at optage et fastforrentet lån og dermed sikre sig mod stigende renter i mange år fremover. Samtidig har realinstitutterne ændret priser over de senere år. Prisstigningerne har været højest på F1-lån, siger han til Newspaq.

Gebyrer som kursskæring og bidragssats har betydet, at det faktisk er dyrere at optage et F1-lån end et F3-lån, der giver rentesikkerhed i tre år.

– Ved seneste refinansiering betød kursskæringen mere end selve renten. Kursskæringen gjorde, at F1-renten blev 0,3 procentpoint højere, end den ellers ville være, og endte på 0,5 procent. Dermed blev F3-lånet billigere end F1, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Opgørelsen fra Realkredit Danmark viser, at seks ud af ti boligejere valgte fastforrentede lån i fjerde kvartal 2014. Resten foretræk et treårigt eller et femårigt rentetilpasningslån eller det såkaldte FlexKort-lån, hvor man får ny rente hvert halve år.

Selvom det etårige flekslån er på vej ud i mørket, er der enkelte fordele forbundet ved det, siger Christian Hilligsøe Heinig.

– F1 er meget fleksibelt og attraktivt for dem, der har en kort tidshorisont i boligen. Man kan hurtigere komme ud af lånet, end hvis man har et F3 eller F5. Ellers er der ikke så mange gode argumenter i øjeblikket, siger han.

Sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, er ikke overrasket over F1-lånets tilbagegang.

– Realkreditinstitutter forsøger desperat at få folk væk fra F1-lånet ved at hæve gebyrerne. Det er uheldigt, at folk tidligere er blevet opfordret til at tage et F1-lån af den finansielle sektor og nu opfordres til at søge væk igen. Det er jo noget, der fordyrer det for den enkelte boligejer, siger han.

Han påpeger dog samtidig, at der er masser af gode alternativer til F1-lånet, ikke mindst FlexKort-lånet og de fastforrentede lån.

– Det er svært at begræde, at den lange rente nu er faldet så meget, at vi ikke har brug for at gå ned i den helt korte rente, men kan binde renten i 30 år til 2,5 procent eller to procent, siger Curt Liliegreen.

Newspaq

Powered by Labrador CMS