Børn ramt af lammelser undersøges for særlig virus

I 2014 døde flere amerikanske børn, der havde været ramt af en poliolignende virus. Danske patienter undersøges for tiden for den samme virus.

Børn, ramt af EV-D68, bliver for det meste “blot” ramt af en irriterende omgang hoste. I værste fald kan man dog blive lammet af sygdommen. Genrefoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Navnet EV-D68 klinger ikke rigtigt af hverken det ene eller det andet. Men bag bogstaver og tal gemmer der sig en virus-sygdom,der tilhører gruppen af enterovirus. Hvert år smitter den danskere med en irriterende omgang hosteog meningitis. Der er højsæson for sygdommen i august, september og oktober, og hvor hosten og de andre, influenzalignende symptomer, de fleste rammes af, er noget, vi har lært at leve med, så er der andre følgevirkninger af EV-D68, der er langt, langt værre.

Børn med eksempelvis astma, skal helst undgå EV-D68. Og rammes et barn af sygdommen, er der en risiko for, at der sker noget langt værre end snottethed, øm næse og nogle dage med feber.

– Langt de fleste, der får EV-D68, får en grim luftvejsinfektion. De, der er i risikozonen for at blive ramt af svær sygdom, er børn med astma, eller kroniske lungesygdomme. Ogenkeltebørn, der er ramt af EV-D68,kan i sjældne tilfældeogså blive ramt af lammelser, fortæller Thea Kølsen Fischer, professor ved Statens Serum Institutog Syddansk Universitet. Hun forskeri enterovirus og siden 2014 også specifikt i netop EV-D68.

EV-D68 blev pludseligt kendt

Indtil 2014 var EV-D68 en sygdom, der hverken var særligt kendt eller udbredt. Der fandtes ikke mere end 699 dokumenterede tilfælde af personer, der var ramt af netop den virus. Men det ændrede sig pludseligt. To amerikanske hospitaler var de første, hvorfra læger begyndte at snakke om, at der var noget i gærde, hvad angik EV-D68. Og herfra gik det stærkt. Da året var omme, var 14amerikanskebørn døde som konsekvens af sygdommen, og der var konstateret mere end 2000 smittede personer fordelt på 20 lande.

Det var i den forbindelse, at man begyndte at observere børn, der blev ramt af lammelser, efter at de havde haft netop denne virus. EV-D68 er særligt farligt for astmatikere, da den kan give vejrtrækningsproblemer. Men det er svært at sige, hvorfor lammelserne kommer. Sikkert er det dog, at det netop ikke er astmatikere eller børn med andre, lignende sygdomme, der er i størst risiko for at blive lammet af sygdommen. Det er derimod de såkaldt “almindelige” børn.

– Man har nogle dage med feber og vejrtrækningsproblemer. Man får det bedre, herefter kommer lammelserne, fortæller Thea Kølsen Fischer til Newsbreak.dk.

Hun fortæller, at der endnu ikke er dokumenteret et tilfælde, hvor danske børn bliver ramt af lammelser som følge af EV-D68.

Vi er lige nu igang med at undersøge tilfælde af lammelser hos danske patienter for EV-D68 men er på nuværende tidspunkt så langt med undersøgelserne uden at finde virusset, at det er mere sandsynligt, at det skyldes noget andet end EV-D68siger Thea Kølsen Fischer.

Sådan holder du øje

Thea Kølsen Fischer forklarer at i landehvor EV-D68 giver anledning til epidemier, bør forældre, der har børn med astma eller lignendekroniske lungesygdommesygdomme,  være ekstra opmærksomme. De skal holde øje med, om børnene pludselig, i forbindelse med en ellers banal luftvejsinfektion, udviklervejrtrækningsproblemer. Og sidder man som forælder til et ellers raskt og sundt barn, der pludselig begynder at halte eller holder op med at bruge den ene arm, så skal man – selvfølgelig – også søge læge. Der kan det være fordi, barnet har været ramt af EV-D68 og nu er ramt af følgeeffekterne.

Virussen spreder sig lige så nemt som enhver anden type virus, der spreder sigvia direkte kontakt med virus-holdige sekreter som ved hoste og lignende.Der er ingen kur mod EV-D68, og det er der flere årsager til. Først og fremmest er man først begyndt at undersøge virussen nærmere indenfor de seneste år. Og der er tale om en poliolignende sygdom, der heller ikke kan behandles.

– Du kan ikke finde en behandling, der kan fikse alle former for virus, ogisær udgør meget forskelligartede virusgrupper som for eksempel enterovirus og influenzavirus en særlig udfordring, fordi de mange forskellige virus-typer opfører sig forskelligt og består af forskellige virus-dele der kan ændre sig relativt hurtigt og derfor kan være svære at finde en overordnet effektiv behandling til, siger Thea Kølsen Fischer. Hun understreger dog, at forældre til danske børn ikke skal gå og være særligt bekymrede for EV-D68.

– Ikke så længe vi ikke har et dokumenteret tilfælde med lammelse i Danmark. Men det er vigtigt at vide, at der er sæson for det fra august til november, siger Thea Kølsen Fischer.

EV-D68

Hvad er EV-D68?

Et såkaldt enterovirus, deraf “EV.”  I starten gav man enterovirus navne. Men til sidst opdagede man så mange, at man begyndte at give dem tal og bogstaver.  Frem til 2014 havde man kun kendskab til 699tilfælde af EV-D68 virussetpå verdensplan. Enterovirus er en stor gruppe af meget forskelligartede virus der kan forårsage leversygdomme, hjernesygdomme, luftvejssygdomme, lammelser og meget andet. EV-D68 er en virus, der typisk kan medføre en grim luftvejsinfektion. Børn, der er ramt af astma eller lignende, er i særlig fare for at blive hårdt ramt af vejrtrækningsproblemer, hvis de rammes af EV-D68.

Lammelser:

Børn, der er ramt af EV-D68 kan også blive ramt af lammelser. Det virker, af uforklarlige årsager, til at være sådan, at lammelser, i modsætning til luftvejssygdommen, primært rammer børn, der ikke har anden kendt sygdom. Men generelt er risikoen for at blive ramt af lammelser som konsekvens af EV-D68, lav.

Forekomst i Danmark:

Virusen findes i Danmark. Men der er ingen tilfælde af lammelser konstateret hos danske børn som følge af smitte med EV-D68. Statens Serum Institut har dog undersøgt mulige tilfælde af lammelse som konsekvens af smitte med EV-D68 i efteråret 2016 uden at finde det.

Er det farligt?

Sjældent. Har man ikke astma eller lignende, er der tale om en genstridig og irriterende sygdom, der giver et par uger med hoste og feber. Men har du astma, kan det være slemt. Eller hvis dit immunforsvar i forvejen er ude af normal funktion. Så kan det være, du skal indlægges og i værste fald have respiratorhjælp til at trække vejret.

Hvad skal man gøre som forælder?

Forældre til børn med astma eller anden kronisk lungesygdom skal reagere hurtigt, hvis deres børn får feber og vejrtrækningsproblemer. Forældre til børn uden den form for sygdomme skal være særligt opmærksomme, hvis deres børn oplever lammelser i arme eller ben, især efter et forløb, hvor barnet har hostet meget.

Skal man være nervøs?

Nej. Men det er vigtigt at vide, at der er sæson for det fra august til november, og at man (læger og lignende)  husker at undersøge alle patienter der oplever lammelser for enterovirus i både afføring, luftvejssekret og rygmarvsvæske.

Statens Serum Institut har tidligere udgivet en kort oversigtsartikel om sygdommen:“Polio-lignende enterovirus kræver skærpet opmærksomhed”.

Powered by Labrador CMS